گروه زراعت و اصلاح نباتات

تاریخچه

در یکصد و هشتمین جلسه شورای گسترش آموزش عالی مورخ ۱۳۵۵/۱۲/۲۵ با ایجاد رشته زراعت و اصلاح نباتات در دانشگاه گیلان موافقت به عمل آمد و پذیرش دانشجو در این دانشگاه از سال تحصیلی ۵۷-۱۳۵۶ شروع شد.
پذیرش دانشجو در این رشته در سال های ۵۷ و ۵۸ هم ادامه یافت. بعد از انقلاب فرهنگی با تصویب شورای بازگشایی و نوگشایی، دانشجویان رشته زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه مازندران به این دانشگاه منتقل شدند. پذیرش مجدد دانشجو در این مقطع از طریق آزمون سراسری از سال تحصیلی ۶۶-۱۳۶۵ صورت گرفت. این گروه در مقطع کارشناسی ارشد از سال تحصیلی ۷۵-۱۳۷۴ در رشته های زراعت و اصلاح نباتات دانشجو پذیرفته است. همچنین این گروه در سال تحصیلی ۹۰-۱۳۸۹ اقدام به پذیرش دانشجو در مقطع دکتری زراعت و اصلاح نباتات نموده است.
گروه آموزشی زراعت و اصلاح نباتات با هدف تأمین نیروی انسانی متخصص در رشته زراعت و اصلاح نباتات به منظور نیل به خودکفایی در مواد اولیه غذایی و صنعتی که بتوانند با استفاده از دانش و تجربیات خود تولید اقتصادی محصولات زراعی را به طور علمی امکانپذیر و از امکانات موجود کشور حداکثر استفاده را در جهت تولید محصولات به عمل آورده و در امور تحقیقاتی و آموزش و برنامه ریزی کشاورزی نیز خدمت نمایند، از سال ۵۷-۱۳۵۶ در دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان مشغول فعالیت است. مطالعه و بررسی در زمینه کاشت و پرورش گیاهان زراعی و انتخاب ارقام مناسب این گیاهان و برداشت صحیح محصولات کشاورزی، مهمترین هدف آموزشی گروه زراعت و اصلاح نباتات است.
ضرورت و اهمیت ایجاد رشته زراعت و اصلاح نباتات برای تربیت کارشناسانی است که بتوانند در جهت افزایش سطح زیر کشت محصولات اصلی کشاورزی و بالا بردن عملکرد این محصولات در واحد سطح موثر باشند. با توجه به اینکه در حال حاضر حدود ۱۶ میلیون هکتار از اراضی کشور زیرکشت محصولات مختلف زراعی قرار دارد و با عنایت به اینکه مساحت زمین های قابل کشت در کشور حدود ۵۰ میلیون هکتار است، لازم است با برنامه ریزی صحیح و دقیق و با استفاده از دانش کارشناسان رشته زراعت و اصلاح نباتات هر چه کارآمدتر از زمین های کشور برای افزایش تولید استفاده به عمل آید.
گروه آموزشی زراعت و اصلاح نباتات هم اکنون در مقطع کارشناسی رشته های زراعت و اصلاح نباتات، کارشناسی ارشد زراعت (سال ۱۳۷۴)، اصلاح نباتات (سال ۱۳۷۴)، علوم و تکنولوژی بذر (سال ۱۳۹۱) و شناسایی و مبارزه با علف‌های هرز (سال ۱۳۹۳) و دکتری زراعت (سال ۱۳۸۹) و اصلاح نباتات (سال ۱۳۹۰) دانشجو جذب و تربیت می‌کند.

فعالیت های پژوهشی و علمی گروه :
– طرح جامع اصلاح بهبود و توسعه فرآیند فناوری و فرآوری برنج
– بررسی اقتصادی ضایعات تولید برنج در ایران (گیلان و مازندران) و راهکارهای مناسب آن
– بررسى دوره بحرانى کنترل علف هاى هرز برنج در شرايط تنش خشکى و غرقابى
– بررسى خصوصيات دگرآسيبى (Allelopathy) تعدادى از ارقام برنج محلى و اصلاح شده گيلان
– مطالعه علف هاى هرز محصولات مهم استان گيلان
– تعيين دوره بحراني كنترل علف هاي هرز توتون در منطقه گيلان
– تعيين دوره بحراني كنترل علف هاي هرز در كلزا
– مقايسه عملكرد ارقام مختلف برنج در شرايط آب و هوايي شمال كشور
– اثر عمق و دوام غرقابي در دوره هاي مختلف رشد كلزا به عنوان كشت دوم
– بررسی زراعت چند کشتی گیاهان زراعی و علوفه ای در آستانه (گیلان)
-معرفی گیاه هوهوبا و روشهای تکثیر و گسترش گیاه هوهوبا(طرح استانی ملی)
– اثر تاريخ كاشت بر عملكرد ارقام ذرت علوفه اي در شرايط اقليمي استان گيلان (طرح مصوب سازمان جهاد کشاورزی)
-بررسی اثر تنش کم آبی بر خصوصیات کمی و کیفی ذرت سیلویی و مقایسه آن با شرایط دیم در منطقه رشت
– بررسي تاّثير سطوح و زمانهاي مصرف كود نيتروژنه بر عملكرد و اجزاي عملكرد كلزا در گيلان
– اثر نیتروژن بر عملكرد و اجزای عملکرد ارقام سورگوم علوفه اي در شرايط اقليمي شهرستان رشت (طرح مشترک سازمان جهاد کشاورزی و دانشگاه گیلان)
– اثر تاريخ كاشت بر عملكرد ارقام ذرت علوفه اي در شرايط آب و هوایی شهرستان رشت (طرح مشترک سازمان جهاد کشاورزی و دانشگاه گیلان)
– بررسی تاثیر گوگرد، بُر، روی و برهمکنش آنها بر عملکرد کمی و کیفی دانه کلزا (طرح مصوب دانشگاه گیلان)
– تجزیه ارتباط نشانگرهای مولکولی پیوسته به QTLهای بزرگ اثر از جمله Saltolو SKC1 و صفات مرتبط با تحمل به شوری در ارقام برنج
– مکان یابی QTLهای کنترل کننده مقاومت به شوری در مرحله جوانه زنی و گیاهچه ای برنج
– مکان یابی QTLهای کنترل کننده مقاومت به سرما با استفاده از نشانگرهای مولکولی در مرکبات (موسسه تحقیقات مرکبات)
– بهینه سازی مرحله‌ی آنزیم بری تولید چای سبز در مقیاس نیمه صنعتی (مرکز تحقيقات چايکشور)
– تجزیه ژنتیکی صفات زراعی برنج به روش دی الل
– بررسي اثرات اشعه گاما و دي متيل سولفات در واريته برنج دم سياه
– مقايسه عملكرد ارقام موتان برنج دم سياه، ۱۳۸۰
– جمع آوري و بررسي تنوع ژنتيكي نمونه هاي بادام زميني با استفاده از نشانگرهاي AFLP و مورفولوژيكي
– شناسايي QTLهاي كنترل كننده صفات مهم زراعي و كيفيت پخت و تبديل در برنج با استفاده از نشانگرهاي مولكولي (طرح مصوب پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی کشور)
– ارزيابي نوع عمل ژن و وراثت پذيري صفات زراعي برنج از طريق تجزيه ميانگين نسل ها (طرح مصوب دانشگاه گیلان)
– تعيين الگوي هتروتيك ژرم پلاسم برنج ايران (طرح مصوب قطب علمی برنج کشور)
– ارزيابي عمل ژن ها و برآورد پارامترهاي ژنتيكي صفات كمي و كيفي توتون از طريق تجزيه ميانگين نسل ها
– مطالعه امکان تولید لاین های جدید برنج با استفاده از روش کشت بساک برنج

اعضاي گروه همكاري هاي علمي و اجرايي متعددي با مراكز علمي و اجرايي خارج از دانشگاه دارند. اهم این همكاري ها به شرح زير است:
۱٫ تفاهم نامه با موسسه تحقیقات برنج کشور
۲٫ تفاهم نامه با موسسه بیوتکنولوژی کشاورزی کرج
۳٫ تفاهم نامه با موسسه بیوتکنولوژی شمال کشور
۴٫ همکاری با انجمن علوم زراعت و اصلاح نباتات

تماس با ما
013-33690274-8
رشت-بزرگراه خلیج فارس(کیلومتر 5 جاده قزوین)
دانشکده علوم کشاورزی
به روز رسانی : روابط عمومی دانشگاه گیلان | pr@guilan.ac.ir
تمامی حقوق برای دانشگاه گیلان محفوظ است.