بال زنبور به عنوان منبع الهام برای طراحی لولا های صنعتی و رباتیک

03 07 2021
کد خبر : 3230717
تعداد بازدید : 279

بال زنبور به عنوان منبع الهام برای طراحی لولا های صنعتی و رباتیک

سپهر حاجعلی عراقی، آرمان طوفانی و محمد خورسندی دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی مکانیک با گرایش طراحی کاربردی دانشگاه گیلان در پژوهشی در زمینه بیومکانیک طبیعت تقلید (biomimetics) به بررسی سیستم اتصال بال به بال زنبور به عنوان منبع الهام برای طراحی لولا های صنعتی و رباتیک پرداخته اند. در این پژوهش که با راهنمایی مرحوم پروفسور ابوالفضل درویزه از دانشگاه گیلان، مشاوره دکتر حامد رجبی و با همکاری پروفسور استانیسلاو گرب و دکتر علی خواهشی از دانشگاه کیل آلمان انجام شده آمده است:

سیستم های اتصال حیاتی ماهیتی همه گیر دارند. آن ها در درجه اول برای اتصال دائمی یا موقتی قسمت های مختلف بدن یک حیوان به یکدیگر یا به یک سطح مورد استفاده قرار می گیرند. اما تنها یک نوع از آن ها یعنی مکانیزم اتصال بال به بال در حشرات تحت بارگذاری های چرخه ای با فرکانس بالا کار می کند. مکانیزم های اتصال بال به بال حرکت بال های  جلو و عقب حشرات را همگام کرده و تداخل آیرودینامیکی آنها را به حداقل می رساند. همچنین، با همگام سازی بال های جلو و عقب، مکانیزم اتصال بال حشرات را قادر می سازد تا نیروی بالابر بیشتری تولید کنند. مکانیزم اتصال بال به بال در زنبور متشکل از سه بخش مختلف می باشد: (1) یک غشای مارپیچ در لبه عقب بال جلو (2) تعدادی قلاب در لبه جلویی بال عقب، که در یک ردیف چیده شده اند، و (3) یک رگه در لبه جلوی بال عقب، که در آن پایه قلاب ها قرار دارند. هرچند که مکانیزم های اتصال بال به بال عملکرد یکسانی دارند، ویژگی های ریخت شناسی (هندسی) آنها به طور قابل توجهی در گروه ها و گونه های مختلف حشرات متفاوت است. در این پژوهش رابطه بین ساختار هندسی، مواد سازنده و عملکرد مکانیکی مکانیزم های اتصال بال به بال نه گونه متمایز زنبور با استفاده میکروسکوپ اسکن الکترونی (SEM)، میکروسکوپ اسکن لیزری هم کانون (CLSM)، شبیه سازی روش های اجزای محدود، طراحی مفهومی کامپیوتری و پرینت سه بعدی بررسی شده است. نشان داده شده است که دوام مکانیزم اتصال از دو استراتژی مکمل حاصل می شود: (1) زاویه بین قلاب ها و غشا در هنگام اتصال و جدا شدن می تواند تنظیم شود، به طوری که تنش های ناشی از آن به حداقل برسد (2) ساختار خارج از صفحه، پایه نرم و نوک برجسته باعث کاهش استرس ایجاد شده در قلاب ها می شود، در عین حال قدرت اتصال را حفظ می کند. علاوه بر این، نشان داده شده است که فنریت، مقاومت مکانیکی بالا و رفتار نامتقارن با کاهش تمرکز تنش و به حداقل رساندن تأثیرات نیروهای بیش از حد پرواز، عملکرد مکانیزم های اتصال را بهبود می بخشد. علاوه بر این، یک ارتباط کمی بین انواع هندسی مکانیزم های اتصال و نیروهایی که تحت آنها در هنگام پرواز قرار دارند برقرار است. با الهام از مکانیزم های اتصال بال زنبور یک لولای مکانیکی چرخشی-کشویی که مقاومت در برابر کشش و فشار را دارد و همچنین می تواند به راحتی قفل یا باز شود ابتدا طراحی مفهومی و سپس با استفاده از پرینتر سه بعدی ساخته شده است. به عنوان نمونه، با استفاده از طراحی مفهومی یک تیغ اصلاح کارتریج، ما نشان دادیم که لولای طبیعت تقلید طراحی شده در این پژوهش می تواند در یک وسیله کاربردی روزمره مورد استفاده قرار گیرد و به یک تکنولوژی قابل فروش تبدیل شود. این لولا به ویژه می تواند کاربرد های رباتیک و صنعتی داشته باشد، جایی که جایگزینی آسان و سریع اجزای سازنده یک سیستم مکانیکی و همچنین وجود همزمان درجات آزادی چرخشی و کشویی از اهمیت بالایی برخوردار است. این اولین پژوهش طبیعت تقلید از این نوع است که رویکردهای حیاتی و مهندسی را تلفیق می کند.

این پژوهش در قالب دو مقاله بین المللی در دو ژورنال معتبر Acta Biomaterialia و  Advanced Scienceبا ضرایب تاثیر به ترتیب 7.24 و 15.84 به چاپ رسیده است.


دسته بندی :
خبرهای علمی

خبر های مهم

نمایشگر دسته ای مطالب

22 07 2024

قرارداد همکاری مشترک بین دانشگاه گیلان و دانشگاه بلگراد صربستان منعقد شد

به منظور توسعه روابط علمی و با توجه به اهمیت همکاری‌های آموزشی، تحقیقاتی و فناوری میان دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی برای مشارکت فعال استادان و محققان در زمینه علم و فناوری، قرارداد همکاری مشترک بین دانشگاه گیلان و دانشگاه بلگراد کشور صربستان منعقد شد. ​​​​​​​دو مؤسسه در چارچوب این تفاهم‌نامه متعهد شدند تا تلاش خود را برای همکاری علمی و آموزشی میان اعضای هیات علمی، دانشکده‌ها و گروه‌های آموزشی برای انجام فعالیت در زمینه‌های مشترک به کار گیرند.  انجام سفرهای کوتاه‌مدت و بلندمدت ویژه اعضای هیات علمی و دانشجویان؛ برگزاری نشست‌ها، کارگاه‌ها و همایش‌های علمی مشترک؛ امکان بهره‌گیری از فرصت‌های مطالعاتی، ایجاد فرصت برای دانشجویان مقاطع مختلف آموزشی برای شرکت در برنامه‌های مبادله‌ای؛ ایجاد برنامه‌های آموزشی مشترک برای اخذ مدرک تحصیلی مشترک؛ انجام طرح‌های پژوهشی مشترک میان اعضای هیات علمی و پژوهشگران دو دانشگاه و ... از جمله مهمترین مفاد این تفاهم‌نامه به شمار می‌روند.  

21 07 2024

تأکید بر برنامه محوری و داشتن چشم انداز، در بازدید رئیس دانشگاه گیلان از دانشکده‌های علوم پایه، شیمی و علوم ریاضی

رئیس دانشگاه گیلان صبح امروز به همراه جمعی از معاونین و مدیران دانشگاه از اماکن آموزشی و پژوهشی دانشکده‌های علوم‌پایه، شیمی و علوم‌ریاضی بازدید کرد و از نزديک در جريان روند فعاليت این دانشکده‌ها قرار گرفت و پس از آن در نشستی که با حضور مدیران این دانشکده‌ها برگزار شد حضور یافت. دکتر محمد دوستار رئیس دانشگاه گیلان با بیان اینکه این سه دانشکده‌، در قالب یک مجموعه به عنوان پیشانی دانشگاه گیلان است گفت: این ویترین باید در همه ایام مذهبی و ملی از لحاظ بصری در جامعه نمایان باشد. رئیس دانشگاه گیلان با اشاره به کمبود فضای فیزیکی در این دانشکده‌ها افزود: باتوجه به ماهیت آزمایشگاهی فعالیت دانشکده‌های علوم‌پایه و شیمی و تعداد آزمایشگاه‌ها، در تلاشیم با اتمام ساختمان دانشکده علوم‌پایه در مجتمع مرکزی دانشگاه و نیز ساماندهی فضاهای موجود، مشکلات موجود را مرتفع نماییم. وی با تأکید بر اهمیت برنامه‌ریزی دقیق و اولویت‌بندی آنها در پیشبرد امور اجرایی دانشکده‌ها تصریح کرد: باید در تمامی زمینه‌های آموزشی، پژوهشی، فرهنگی، عمرانی، کارگاهی، تعمیرات و تجهیزات، آزمایشگاهی، ارتباط با صنعت و... ضمن هماهنگی با نیازمندی گروه‌های آموزشی، چشم‌انداز و برنامه‌های دانشکده‌ها به صورت شفاف مشخص باشد و درخصوص اقدامات انجام شده مستندسازی شود. دکتر دوستار با بیان اینکه با تکیه صرف بر بودجه دولتی نمی‌توان به مأموریت‌ها و وظایف دانشگاه به درستی عمل کرد گفت: ظرفیت بودجه دولت محدود است و با بودجه دولتی نمی‌توانیم به همه مأموریت‌ها و وظایف تعریف‌شده عمل کنیم بنابراین دانشکده‌ها باید به دنبال درآمدزایی باشند تا از محل همان درآمدها برای حل مشکلات و برآورده کردن مطالبات خود اقدام کنند. رئیس دانشگاه برای حل چالش مدیریت واحد فضای فیزیکی دانشکده‌های علوم‌پایه، شیمی و علوم‌ریاضی؛ پیشنهاد راه اندازی دانشکدگان علوم را ارائه نمود. رؤسای دانشکده‌های علوم پایه، شیمی و علوم ریاضی نیز در این نشست به ارائه گزارشی از وضعیت و نیازهای دانشکده در زمینه تعمیرات و تجهیزات آزمایشگاهی، فضای فیزیکی آموزشی و پژوهشی، مسائل فرهنگی و... بحث و گفتگو کردند.

20 07 2024

مسئول جدید بسیج اداری کارمندان دانشگاه گیلان معرفی شد

در نشستی که با حضور رئیس دانشگاه گیلان، اعضای شورای بسیج اداری کارمندان دانشگاه و رئیس سازمان بسیج ادارات و کارمندان سپاه قدس گیلان برگزار شد، بهروز کریمیان به عنوان مسئول بسیج اداری کارمندان دانشگاه گیلان منصوب و از تلاش‌های علی‌اکبر حسین‌خواه مسئول پیشین این مجموعه تقدیر شد. دکتر محمد دوستار رئیس دانشگاه گیلان در این نشست ضمن تشکر از تلاش‌های علی‌اکبر حسین‌خواه مسئول پیشین بسیج اداری کارکنان دانشگاه، برای بهروز کریمیان آرزوی توفیق نمود.  رئیس دانشگاه گیلان با اشاره به این جمله امام راحل که بسیج شجره طیبه است، گفت: تبیین جایگاه بسیج در کلام امام خمینی (ره) جمله حکیمانه ای است که بار معنایی زیادی برای ما دارد.  وی با تأکید به اهمیت نقش بسیج در پیشبرد امور افزود: هم‌افزایی بسیج کارمندان در کنار بسیج استادان و دانشجویان در دانشگاه می‌تواند منجر به جهاد تبیین، جهاد علمی، جهاد خدمت و امیدآفرینی در سطح دانشگاه و جامعه شود. 

20 07 2024

رئیس دانشگاه گیلان در نشست با اعضای شورای صنفی کارمندان: شورای صنفی به عنوان بازوی مشورتی مجموعه مدیریتی دانشگاه است

عصر امروز نشست رئیس دانشگاه گیلان با اعضای پنجمین دوره شورای صنفی کارمندان دانشگاه گیلان در اتاق شورای حوزه ریاست برگزار شد که در این نشست درخصوص مسائل مرتبط با کارمندان دانشگاه در زمینه‌های اداری، رفاهی و... بحث و گفتگو شد.  دکتر محمد دوستار رئیس دانشگاه گیلان در این نشست با تاکید بر اینکه شورای صنفی به عنوان بازوی مشورتی مجموعه مدیریتی دانشگاه در ارائه ایده‌ها و دیدگاه‌ها است گفت: ارائه راهکارهای بهینه در راستای حل مشکلات مرتبط با منابع انسانی بسیار راهگشا است اما با توجه به محدودیت‌هایی که در ساختارها، منابع مالی، منابع انسانی و... وجود دارد شاید نشود انتظارات را به صورت صد در صدی برآورده کرد. رئیس دانشگاه گیلان ضمن مهم خواندن نقش شورای صنفی در راستای تحکیم روابط سازنده و پویا بین کارمندان و مدیران دانشگاه، یکی از کارهای اصلی شورا را جمع‌آوری اطلاعات برای تصمیم‌گیری بهتر در حوزه‌های کارمندان دانست و افزود: امنیت شغلی و فکری کارمندان دانشگاه بسیار مهم است و انعکاس دغدغه‌های کارمندان ضروری است.  شایان ذکر است در این نشست مهرداد محمدی دبیر شورای صنفی کارمندان و سایر اعضای شورا نیز به ارائه دیدگاه‌ها و بیان دغدغه‌های کارمندان دانشگاه در زمینه‌های تسهیلات رفاهی، ارزشیابی کارمندان، مسائل مرتبط با بیمه تکمیلی و... پرداختند.