برگزاری نشست تخصصی ادبیات و فلسفه در دانشگاه گيلان

03 06 2014
کد خبر : 3299827
تعداد بازدید : 253
نشست تخصصی ادبیات و فلسفه به همت گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه گیلان و گروه زبان و ادبیات فارسی شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی دانشگاهها به میزبانی دانشگاه گيلان برگزار می شود.

 

رویکرد گروه زبان و ادبیات فارسی شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی دانشگاهها؛ یافتن نیازهای، مطالعه خلأها و پرداختن به مسائل و چالش‌های فرا روی رشته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه‌های کشور، کوشش برای برقراری تعامل میان حوزة مباحث نظری جدید با مبانی فکری ایرانی - اسلامی و سیاستگذاری و اجرا در برنامه‌ریزی درسی دانشگاههاست. ایجاد توازن میان بخش برنامه‌ریزی و اجرا و همگرایی شیوه‌های آموزش و پژوهش از طریق اصالت بخشیدن به حضور و مشارکت استادان دانشگاههای سراسر کشور و بهره‌گیری از دیدگاهها و پیشنهادهای آنان در ارتقاء سطح علمی متن‌های درسی از اهداف عمدة این شورا بوده است. 

این گروه پس از سالها تجربة تعامل سازنده با اعضای محترم هیأت علمی این رشته از سراسر کشور و برگزاری دهها نشست تخصصی با حضور آزاد مخاطبان علاقه‌مند به مباحث ادبیات فارسی و پس از بررسی مسائل و مشکلات این رشته از زوایای گوناگون، به این نتیجه رسیدکه که یکی از مهمترین آسیب‌های پژوهشی و آموزشی رشتة زبان و ادبیات فارسی، غفلت از پیوند عمیق و پربار میان سنت فلسفی ایرانی - اسلامی با شاهکارهای ادبیات فارسی است. در حکمت مشرقی و سنت عقلانی فیلسوفان مسلمان از ابن سینا تا ملاصدرا، بسیاری از آموزه‌های فلسفی در قالب حکایت‌های ادبی، جنبه‌های تاویلی و تمثیلی به خود گرفته‌اند و فیلسوفان برای بیان آموزه‌های فلسفی از شگردهای ادبی بهره برده‌اند. همچنین طرح مسائل ژرف فلسفی و کلامی در آثار شاعران و نویسندگان طراز اول فارسی در طول تاریخ ادبی ایران، پیوند شاهکارهای ادبی را با فلسفه، گریزناپذیر ساخته است. در دورة معاصر، با ورودی فلسفة مدرن و پیدایی مکتب‌های فلسفی و ادبی جدید، نیاز ادبیات به پیوند با فلسفه اسلامی بیش از پیش احساس می‌شود و ادبیات امروز ایران در زمینه‌های مختلف شعر، نثر و نقد و تحلیل به بازخوانی مواریث کهن نیازمند است.  این نشست تخصصی کوششی است در جهت پیوند میان این دو شاخه از علوم انسانی تا بتوان به این دغدغه پاسخ داد که چگونه می‌توان از سنت پربار عقلانی، فلسفی ایرانی - اسلامی برای نظریه‌پردازی و نقد ادبی بهره برد. چگونه می‌توان این پیوند را تقویت کرد و از ظرفیت‌های آن برای تدوین، تحلیل و بازخوانی متون درسی استفاده کرد.

 

محورهای و عناوین سخنرانی‌ها:

•-          هنر و مابعدالطبیعه، استاد احمد سمیعی گیلانی

•-          روش شناسی تأویل فلسفی متون ادبی، دکتر بهزاد برکت

•-          ادبیات و مسئله شناخت: صورت‌بندی تازه از معضلی کهن، دکتر امید همدانی

•-          مفهوم کلیت در نقد و نظریه ادبی (نقد کلیت از هامان تا لویناس)، دکتر علیرضا نیکویی

•-          نقش فیلسوفان مسلمان در تکوین نظریة شعر، دکتر سید مهدی زرقانی

•-          مبحثی انتقادی در مبانی معرفت شناختی نظریه ادبیات (مطالعه موردی)، دکتر رضا چراغی

•-          میزگرد و نشست تخصصی تعامل میان ادبیات و فلسفه با حضور: دکتر بوبانی، دکتر تسلیمی، دکتر برکت، دکتر همدانی، دکتر منشی‌زاده

•-          مدیر جلسه: دکتر سعید بزرگ بیگدلی

 

نظری اجمالی بر عملکرد گروه زبان و ادبیات فارسی شورای بررسی متون دانشگاهها

گروه زبان و ادبیات فارسی شورای بررسی متون با پشتوانه‌ای از سرمایه‌های انسانی مجرب، در طول حیات خود فعالیت‌های متنوعی را در حوزه‌های مختلف به انجام رسانده است. این گروه با داشتن 19 عضو و 150 نفر ارزیاب همکار از بدو تأسیس تاکنون 190 جلسه داشته و 250 عنوان کتاب را بررسی و نقد کرده است. در بخش خدمات تخصصی نیز 57 همایش، کارگاه تخصصی و نشست علمی را برنامه‌ریزی کرده و به انجام رسانده است.

 

مهمترین رویکرد‌های علمی گروه:

1 - شناسایی آسیب‌ها و چالش‌ها و برنامه‌ریزی برای حل مسائل و معضلات فرآوری درس‌های رشته زبان و ادبیات فارسی، کندوکاو و نقد و بررسی منابع درسی این رشته و کوشش برای بومی‌سازی آرای جدید ادبی؛

2 - نهادینه سازی نقد در عرصه زبان و ادبیات فارسی با تکیه بر فعالیت‌های مستمر پژوهشی و پی‌گیری مسائل و مباحثات علمی در طول سالیان گذشته؛

3 - حفظ تعادل و توازن و عبور دادن مطالب از گذرگاه نقد تعاملی و پویا و گفت‌و گوهای بالنده در باب مفاد آنها با صاحبنظران

 

زمان: چهارشنبه 28 خرداد - 8.30 صبح

مکان: تالار حکمت

دسته بندی :
خبرها

خبر های مهم

نمایشگر دسته ای مطالب

27 08 2022

ترجمه کتاب سیستم ها و تجهیزات تکنولوژی فرایند توسط عضو هیات علمی دانشگاه گیلان

کتاب سیستم ها و تجهیزات تکنولوژی فرایند ترجمه دکتر ناز چائی بخش لنگرودی عضو هیات علمی گروه شیمی دانشگاه گیلان و لیلا ارشادی افشار، ریحانه رحیم‌پور لنگرودی و سید مهدی میرباهوش توسط اداره چاپ و نشر دانشگاه گیلان منتشر شد. این کتاب ترجمه چاپ سوم این اثر تألیف دکتر چارلز ای توماس است که نتیجه سال‌ها تحقیق وی در زمینه تکنولوژی فرایند و آموزش تکنسین‌ها و کتابی منحصربه‌فرد برای تقویت استراتژی‌های یادگیری دانشجویان است. این کتاب شامل موضوعات کاربردی مورد استفاده در صنایع بوده و در آن با استفاده از تصاویر و دیاگرام‌های مفید و اطلاعاتی کاملاً به‌روز در زمینه سیستم‌ها و تجهیزات صنعتی، به افزایش اطلاعات و دانش مخاطبین پرداخته شده است. این کتاب با توجه به مطالب مندرج در آن، مرجع بسیار خوبی برای تکنسین‌های شاغل در صنایع و افرادی است که در حال یادگیری اصول و مفاهیم تکنولوژی فرایند هستند تا به آسانی با سیستم ها و عملیات واحدهای فرایندی نظیر مبدل‌های حرارتی، برج‌های خنک‌کن، برج های تقطیر، دیگ‌های بخار، ابزار دقیق، کوره‌ها، راکتورها و ... آشنا شوند. همچنین این کتاب به‌عنوان یک کتاب درسی برای دوره کارشناسی در رشته‌های مهندسی توصیه می‌شود.  

09 08 2022

موفقیت نشریات علمی دانشگاه گیلان در آخرین ارزیابی کمیسیون نشریات وزارت علوم

بر اساس آخرین ارزیابی و رتبه بندی صورت گرفته توسط کمیسیون نشریات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال 1400، از مجموع 18 نشریه علمی دانشگاه گیلان، 3 نشریه علمی موفق به کسب رتبه "بین المللی" و 2 نشریه موفق به کسب رتبه "الف" شده اند؛ همچنین 12 نشریه علمی حائز رتبه "ب" شده و  یک نشریه رتبه "ج" را به دست آورده است. شایان ذکر است دو نشریه Caspian Journal of Environmental Sciences (CJES) و Journal of Mathematical Modeling (JMM) برای دومین سال متوالی موفق به کسب رتبه "بین المللی" شده و نشریه "علوم و تحقیقات بذر ایران" برای سومین سال متوالی رتبه "الف" را از آن خود کرده است، همچنین نشریه "تحقیقات تولیدات دامی" برای دومین سال متوالی رتبه "الف" را به دست آورده و نشریه انگلیسی زبان Journal of Algebra and Related Topics برای اولین بار مورد ارزیابی کمیسیون قرار گرفته و رتبه "بین المللی" را کسب نموده است. روابط عمومی دانشگاه گیلان این موفقیت علمی را به کلیه دست اندرکاران، عوامل اجرایی، اعضای گروه دبیران نشریات فوق الذکر و جامعه دانشگاهی دانشگاه گیلان تبریک می گوید.   قابل ذکر است علاقه مندان می توانند با مراجعه به نشانی اینترنتی https://journals.guilan.ac.ir اطلاعات تکمیلی در خصوص هر یک از نشریات را دریافت نمایند.

25 07 2022

قرار گرفتن دانشگاه گیلان در میان برترین های نظام رتبه بندی موضوعی ISC

مؤسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC)، رتبه بندی دانشگاه های جهان را در سال 2021 بر اساس حوزه های موضوعی منتشر نمود. در این رتبه بندی 42 دانشگاه از ایران حضور دارند که در حوزه های مختلف موضوعی حائز رتبه شده اند. رتبه دانشگاه گیلان بدین قرار است: حوزه علوم کشاورزی (600-501)، ریاضیات (700-601)، مهندسی عمران (300-251)، مهندسی مکانیک (350-301)، مهندسی مـواد ( 700-601) و کشاورزی، جنگلـداری و شیلات ( 300-251). در این رتبه بندی، کلیه حوزه های موضوعی در 6 رده اصلی و  39 زیر رده قرار می گیرد. 6 رده اصلی در این نظام رتبه بندی عبارت است از: علوم طبیعی، مهندسی و فناوری، علوم پزشکی و بهداشت، علوم کشاورزی، علوم اجتماعی و علوم انسانی. در رتبه بندی موضوعیISC، دانشگاه های هدف به منظور رتبه بندی در هر حوزه موضوعی، دانشگاه هایی هستند که به لحاظ تعداد انتشارات در آن حوزه جزو 700 دانشگاه اول جهان باشند و در بازه زمانی سه ساله، حداقل 150 مدرک در هر حوزه موضوعی منتشر نموده و در پایگاه InCite ثبت شده باشد. این رتبه بندی بر اساس سه معیار کلی پژوهش (70 امتیاز) ، فعالیت های بین المللی (15 امتیاز) و نوآوری(15 امتیاز)  انجام می گیرد. معیار پژوهش به دلیل اهمیتی که دارد بیشترین وزن را به خود اختصاص داده است.