جیره نویسی غذای آبزیان بخشی از علم تغذیه آبزیان است که مواد خوراکی و منابع مختلف غذایی از قبیل منابع پروتئینی (پودر ماهی، کنجاله سویا و غیره)، چربی (روغن ماهی، انواع روغنهای گیاهی و غیره)، کربوهیدرات (نشاسته، آرد گندم و غیره)، مواد معدنی و ویتامینها (نظیر پیش مخلوطهای مواد معدنی و ویتامینی) و سایر افزودنیها (نظیر مواد جاذب شیمیایی، رنگدانهها و غیره) را با مقادیر و درصدهای مناسب و به شکلی مخلوط مینماید که محصول نهایی (غذا یا جیرهی) تولیدشده، از لحاظ غذایی نیازهای گونه آبزی مورد نظر را تأمین نموده و از لحاظ فیزیکی دارای شکل و قوام و دوام مناسب بوده تا پایداری آن در آب حفظ شود و در نهایت سازگار با محیط زیست بوده و باعث آلودگی آب نشود. با توجه به اینکه در اکثر سیستمهای آبزیپروری، موجود آبزی به مواد غذایی طبیعی دسترسی ندارد، بنابراین، غذای تولید شده باید دارای تمامی مواد مغذی به اندازه نیاز حیوان باشد تا تغذیه، رشد، سلامت و ایمنی گونه مورد نظر حفظ شود. باید توجه داشت که جیره نویسی غذای آبزیان، جنبه مهمی از صنعت آبزیپروری است و قبل از اینکه فرمولها و جیرههای جایگزین غذاهای آبزیان را بتوان به صورت موفقیتآمیز و کامل توسعه داد و تولید نمود، باید بر مشکل جیره نویسی دقیق و درست غذا فائق آمد. در کتاب حاضر، جیره نویسی با استفاده از روشهای کامپیوتری که دانشجویان عمدتا در واحدهای درسی جیره نویسی و تغذیه آموزش میبینند، نظیر نرم افزار Excel، افزونه Solver برنامه Excel و برنامه Lingo به طور مبسوط شرح داده شده است و با ارائه مثالهای عملی و حل مسئله، نحوه استفاده از این نرم افزارها به شکل ساده و روان و به صورت گام به گام تشریح شده است. اطلاعات و منابع علمی در خصوص نرم افزارهای فوق الذکر در جیره نویسی و فرمولاسیون غذای آبزیان بسیار اندک است و کتاب حاضر میتواند منبع خوبی در این زمینه باشد.
تالیف کتاب جیره نویسی کاربردی غذای آبزیان توسط عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی
07 07 2017
کد خبر : 3267671
تعداد بازدید : 392
کتاب "جیره نویسی کاربردی غذای آبزیان" تالیف دکتر میرمسعود سجادی عضو هیات علمی گروه شیلات دانشکده منابع طبیعی، در دویست و هشتاد و هفت صفحه توسط انتشارات دانشگاه گیلان منتشر شد.
دسته بندی :
اسلایدر خبرهای سایت اصلی
خبرها