در گفتگو با مدیر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه بر لزوم توجه به طرح تحول وزارت علوم تحقیقات و فناوری تأکید شد

09 11 2020
کد خبر : 3236710
تعداد بازدید : 219

روابط عمومی دانشگاه در ادامه گفتگو با مدیران دانشگاهی، گفتگویی را با دکتر حمزه امین طهماسبی مدیر ارتباط با صنعت و جامعه انجام داده است که توجه شما را به خواندن آن جلب می‌کنیم.

در ابتدا در خصوص اهمیت و جایگاه حوزه ارتباط صنعت و دانشگاه توضیحاتی بفرمایید.

در کشورهای پیشرفته دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی، باعث بیشترین تحولات در جامعه و صنعت شده اند و دانشگاه‌ها پیشگامان توسعه بوده و هستند. در این راستا رشد کمی و کیفی خوبی در حوزه‌های علمی کشور را شاهد بوده‌ایم، اما تا رسیدن به هدف مطلوب در کاربردی کردن علوم دانشگاهی در کشور، راه طولانی در پیش داریم. وزارت علوم تحقیقات و فناوری حرکت خوبی را در این زمینه آغاز کرده و در سال گذشته سند "طرح تحول در همکاری‌های دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی و فناوری با جامعه و صنعت" را تهیه و جهت اجرا به دانشگاه‌های کشور ابلاغ نموده است.

در خصوص طرح تحول در همکاری‌های دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی و فناوری با جامعه و صنعت توضیحات بیشتری ارائه می‌فرمایید.

این طرح شامل چشم‌انداز، 6 هدف کلان، 8 راهبرد اصلی و 44 برنامه‌/اقدام ‌است. چشم‌انداز این طرح به شرح زیر می‌باشد: "دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزشی و پژوهشی و فناوری، شریک راهبردی جامعه و صنعت در تدوین و اجرای برنامه‌های توسعه پایدار کشور"، همچنین اهداف کلان در نظر گرفته‌شده در این طرح عبارت‌اند از:

  1. مشارکت حداکثری اعضاء هیئت‌علمی در رفع نیازهای صنعت و جامعه
  2. اجرای 25 درصد پروژه‌های تحصیلات تکمیلی به‌صورت مستقیم به سفارش صنعت و جامعه
  3. ساماندهی و ایجاد ساختارهای توانمند برای ارتباط عرضه و تقاضای پژوهش و فناوری
  4. هم‌افزایی کامل مراکز علمی با دستگاه‌های اجرایی جهت شناسایی و رفع نیازها و چالش‌ها
  5. هم‌راستایی برنامه‌ها و تصمیم‌گیری‌ها در وزارت عتف و مراکز تابعه با نیازها و اولویت‌های کشور
  6. افزایش متوسط سالانه 10 درصدی حجم قراردادهای ارتباط با جامعه و صنعت

دانشگاه گیلان نیز در این راستا اقدامات زیادی را برنامه‌ریزی و اجرا کرده و اقدامات بسیار دیگری را در دستور کار دارد.

حوزه فعالیت دفتر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه شامل چه مواردی است؟

به‌طورکلی می‌توان فعالیت‌ها را به دو حوزه توسعه طرح‌های کاربردی و پشتیبانی  طرح‌های کاربردی تقسیم نمود. حل مشکلات و مسائل سازمان‌ها و شرکت‌ها در قالب طرح‌های پژوهشی و یا پایان‌نامه‌های کاربردی توسط اساتید و تحت نظر این دفتر انجام می‌شود. برای هر قرارداد منعقده با سازمان‌ها یا صنایع بیش از 15 نوع فعالیت انجام می‌گیرد که در دسته پشتیبانی از طرح‌های کاربردی قرار دارند. این فعالیت‌ها از مراحل ارسال پروپوزال و اخذ تائید حقوقی و عقد قرارداد آغازشده و تا مراحل ارسال گزارش‌ها و تراکنش‌های مالی و تسویه مالیاتی و بیمه‌ای و مستندسازی قراردادها را شامل می‌شود.

اما جهت توسعه این ارتباط، اقدامات دیگری برنامه‌ریزی شده و انجام می‌شود. اقداماتی همچون مدیریت کمیته آموزش و پژوهش زیرمجموعه کارگروه آموزش، پژوهش و فناوری استان و نظارت بر اعتبارات یک درصد دستگاه‌های اجرایی استان، توسعه و تقویت ساختار شورای صنعت دانشگاه، پیگیری انجام فرصت مطالعاتی اعضای هیأت‌علمی دانشگاه در جامعه و صنعت، انتخاب و تقدیر از طرح‌ها و فعالان برتر این حوزه، توسعه واحدهای تحقیق و توسعه صنایع در دانشگاه و انعقاد تفاهم‌نامه با صنایع و سازمان‌ها در این دسته قرار می‌گیرند. آیین‌نامه حمایت از پایان‌نامه‌های کاربردی جهت هدایت پایان‌نامه‌ها به سمت کاربردی سازی، تصویب شده و در حال اجراست. دانشجویان تحصیلات تکمیلی که موفق شوند قرارداد حمایت از پایان‌نامه دانشجویی منعقد نمایند، با تائید این مدیریت از 2 نمره جایگزین مقاله بهره‌مند می‌شوند. مکانیزم­های انگیزشی برای اساتید در زمینه طرح‌های کاربردی تدوین شده و در حال اجراست که البته نیاز به بهبود دارد. معرفی و حضور اعضای هیأت‌علمی به عنوان نمایندگان دانشگاه در شورای تحقیقات یا پژوهش حداقل 40 سازمان در استان نیز یکی دیگر از اقدامات در راستای مسئولیت اجتماعی دانشگاه است.

ساختار شورای صنعت دانشگاه گیلان چگونه است و چه وظایفی بر عهده دارد؟

در سال جاری بین معاونت پژوهش و فناوری و هریک از دانشکده‌ها، موافقت‌نامه تمرکززدایی منعقد شده و در آن، در راستای توسعه حوزه‌های پژوهش و فناوری ازجمله ارتباط با صنعت و جامعه اهداف به‌صورت کمی مشخص گردیده است. کارگروه‌های شورای صنعت دانشگاه نیز که تا سال گذشته به‌صورت متمرکز توسط این مدیریت هدایت می‌شد، از هشت کارگروه به ده کارگروه تبدیل و به‌تناسب سنخیت با رشته‌های موجود در دانشکده‌ها به آنها واگذار شد. بدین ترتیب، سه کارگروه نساجی، شیمیایی و پلیمر، لوازم خانگی و تجهیزات برق به دانشکده فنی، دو کارگروه غذایی و کشاورزی به دانشکده علوم کشاورزی، دو کارگروه شیلات و سلولزی به دانشکده منابع طبیعی واگذار شده است. دانشکده مکانیک مسئولیت کارگروه فلزی و قطعات خودرو، دانشکده علوم پایه مسئولیت کارگروه دارویی و تجهیزات پزشکی و دانشکده فنی مهندسی شرق گیلان مسئولیت کارگروه ساختمانی را برعهده دارند. ده مدل همکاری کارگروه‌ها با صنایع بخش خصوصی به شرح زیر است.

  1. اجرای طرح‏های پژوهشی و عملیاتی توسط دانشگاه
  2. نظارت و مشاوره در پروژه‏ها و طرح‏ها توسط دانشگاه
  3. مشارکت و همکاری در تحقیق و توسعه و تأسیس واحدهای تحقیق و توسعه صنایع در دانشگاه
  4. ارائه خدمات آزمایشگاهی متقابل
  5. برگزاری کارگاه‏های تخصصی توسط صنعتگران برای دانشجویان و دانشگاهیان با هدف خلق ایده مستخرج از مشکلات و فرصت‏های صنایع
  6. برگزاری کارگاه‏های تخصصی و دوره‏های آموزشی از جانب دانشگاه برای صنعتگران
  7. انعقاد قراردادهای پسادکتری صنعتی جهت حضور تمام وقت اساتید در صنایع
  8. حمایت از انجام پایان‌نامه‏های کاربردی دانشجویان تحصیلات تکمیلی در راستای رفع نیازهای صنایع
  9. همکاری در خصوص حضور دانشجویان کارآموز و کارورز در صنایع
  10. تأمین نیروی انسانی مورد نیاز صنایع

این کارگروه‌ها آمادگی دارند تا بطورکامل همکاری‌هایی را با صنایع داشته باشد. در چهار دانشکده دیگر نیز که به طور مستقیم با صنایع در ارتباط نیستند، پیشنهاد ایجاد کارگروه‌هایی در ارتباط با جامعه داده شده که اعضای آن‌ها مشخص و مراحل تصویب را می‌گذرانند.

دستاوردها و عملکرد دانشگاه را با توجه به اقدامات انجام‌شده چگونه ارزیابی می‌کنید؟

ما در حال حاضر حدود 185 قرارداد فعال داریم که حدود 40 مورد آن‌ها با صنایع بخش خصوصی است و طرح‌های کاربردی دیگری در زمینه‌های محیط‌زیست، ساخت ربات، صنایع غذایی، مشاوره مدیریت، در دانشگاه انجام‌شده است. این طرح‌ها با حدود 100 کارفرمای مختلف توسط حدود 110 عضو هیأت‌علمی در حال اجراست. طرح "تدوین دانش فنی، طراحی و ساخت نمونه نیمه‌صنعتی ربات جهت توانبحشی هر دو پا در بیماران سکته‌ای و ضایعات نخاعی" که در سال گذشته به اتمام رسید، به عنوان یکی از ده طرح برتر کاربردی وزارت علوم در سال 98 انتخاب و تقدیر شد. در حدود 40 بازدید میدانی با دیدگاه مسئله یابی از صنایع داخل استان توسط کارگروه‌های شورای صنعت به عمل آمده که منتج به انعقاد قراردادهای پژوهشی و توافق هایی پیرامون همکاری‌های مختلف میان این صنایع و شورای صنعت دانشگاه گیلان شده است. دفتر تحقیق و توسعه مشترک صنایع ازجمله هپی لند، مهتاب بافت، فرزانگان، کود آلی گیلان، پارس خزر، قطب صنعت شمال در دانشگاه راه‌اندازی شده و در حال تجهیز است. در واقع در این طرح، فضا و اساتید و دانشجویان توسط دانشگاه به دفتر تخصیص داده شده و تجهیز دفتر و تعریف موضوعات و مشکلات توسط صنعت انجام می‌شود.  به لحاظ آماری و در مقام مقایسه نیز بر اساس آخرین آمار منتشره توسط وزارت علوم در پایان سال 97، دانشگاه گیلان توانسته رتبه‌های خوبی را در بین دانشگاه‌های کشور به دست بیاورد. ازجمله :

در شاخص تعداد قراردادهای ارتباط با صنعت و جامعه در حال اجرا: رتبه ششم در میان دانشگاه‌های جامع و رتبه یازدهم در میان کلیه دانشگاه‌های کشور، در شاخص تعداد قراردادهای ارتباط با صنعت و جامعه خاتمه یافته رتبه پنجم دانشگاه‌های جامع و رتبه هفتم دانشگاه‌های کل کشور، در شاخص تعداد پروپوزال‌های ارسال‌شده به سازمان‌ها و صنایع رتبه اول دانشگاه‌های جامع و رتبه دوم دانشگاه‌های کل کشور، در شاخص مبلغ جذب‌شده قراردادها رتبه هشتم دانشگاه‌های جامع و رتبه چهاردهم دانشگاه‌های کل کشور، در شاخص تعداد مجریان قراردادها رتبه دهم دانشگاه‌های جامع و رتبه چهاردهم دانشگاه‌های کل کشور و در شاخص تعداد پایان‌نامه‌های تحصیلات تکمیلی موردحمایت مالی، رتبه سوم دانشگاه‌های جامع و دانشگاه‌های کل کشور را کسب کرده است. البته در برخی شاخص‌های دیگر ازجمله شاخص‌های مالی، عملکرد ضعیف‌تر بوده که بایستی بهبود یابد.

چند نمونه از طرح‌های مهم اتمام یافته کاربردی دانشگاه برای سازمان‌ها و صنایع را بفرمایید.

دانشگاه در پروژه‌های کلان استان مانند تدوین اسناد پشتیبان برنامه ششم و یا تدوین سند آمایش استان نقش داشته است. همچنین اعضای هیأت علمی دانشگاه در رفع مشکلات جدی استان در ابعاد مختلف زیست‌محیطی، شهری و روستایی طرح‌های زیادی را به انجام رسانده‌اند. برخی از نمونه‌های اجراشده می‌توان به ساخت شناور جمع‌آوری گیاه مهاجم سنبل آبی برای رفع مشکل زیست‌محیطی تالاب انزلی، تهیه طرح‌های راهبردی شهر و شهرداری‌های استان گیلان، تهیه نقشه کاداستر اراضی ملی برای سازمان منطقه آزاد انزلی، طراحی و ساخت عمودپرواز بدون سرنشین به‌منظور جمع‌آوری اطلاعات از شبکه توزیع برق، انجام خدمات محاسبه تولید ناخالص داخلی و تدوین شاخص­های اشتغال، اقتصادی و صنعتی منطقه آزاد انزلی، تهیه طرح کنترل و کاهش بو کارخانه کود آلی شهر رشت، امکان‌سنجی و ساماندهی ترافیکی تقاطع‌های شهری، طرح جامع راهبردی توسعه بوم گردی استان گیلان، شناسایی و بهبود فضای کسب‌وکار در مناطق روستایی، تهیه نقشه‌های پدافندی طرح جامع پدافند استان گیلان، مدیریت سازگار جنگل‌های استان گیلان جهت مقابله با خطر افزایش و شدت بادافتادگی درختان، طرح‌های معماری سازمانی سازمان‌های دولتی، انجام مطالعات حوزه میراث فرهنگی برای بافت‌های تاریخی، امکان‌سنجی استفاده از خطوط انتقال برق به‌منظور ارسال و دریافت داده‌های امن، طراحی و ساخت سامانه قابل‌حمل تشخیص مواد مخدر بر مبنای فن‌آوری بینی الکترونیکی برای سازمان‌های دولتی اشاره نمود.

همچنین در خصوص طرح‌های اجراشده برای صنایع و بخش خصوصی می‌توان به کمک در طراحی بوت هویست 1000 تنی برای صنایع دریایی، ارزیابی زیست‌محیطی احداث کارخانه برای صنایع ذوب و ریخته‌گری فلزات درفک شمال و مرغ نوید، تهیه کود زیستی از پسماند جامد کارخانه روغن نباتی گنجه رودبار، مشاوره اخذ گواهی دانش‌بنیان برای سیبک سازی لاهیجان، تولید قرص سبوس برنج برای کارخانه‌های شالی‌کوبی، طراحی سامانه و امور امنیت شبکه برای شرکت‌های مختلف، تصفیه پساب و پسماند برای صنایعی همچون سبحان آنکولوژی، پتروشیمی کرمانشاه، فولاد آناهیتا، پارس سیمین، آریا پویا، آرین جلارنگ، هپی لند، آرین مریم اشاره کرد.

و طرح‌های جاری چطور؟

همانطورکه عرض کردم یش از 180طرح در دست اجرا داریم. طرح‌های مهمی همچون طراحی و نصب سیستم مانیتورینگ عملکرد دستگاه جرثقیل منگان برای اداره بنادر، تهیه برنامه راهبردی - عملیاتی چند شهر و شهرداری استان، معماری سازمانی تطبیقی شرکت برق منطقه‌ای گیلان، توسعه شهر هوشمند در استان گیلان، برنامه راهبردی- عملیاتی توسعه برای 16 شهرستان استان گیلان، چند طرح در حوزه زندگی زندانیان برای سازمان زندان‌ها، ساماندهی مشاغل چندمنظوره خدماتی به‌منظور رسمیت بخشی و ساماندهی مشاغل غیررسمی برای اداره کل تعاون، کاتالوگ فناوری رشته صنایع منتخب استان گیلان برای سازمان صنعت معدن تجارت، تحلیل روابط تجاری ایران و روسیه در راستای کشف فرصت‌های استراتژیک تجاری برای اتاق بازرگانی، تصفیه فاضلاب بهداشتی کشتی‌ها قبل از تخلیه به دریا، مکان‌یابی و طراحی مسیر ویژه دوچرخه‌سواری در شهر لاهیجان، تدوین مدل چابکی سازمانی و اجرا در واحدهای منتخب در شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب، حذف یا استفاده مجدد از آلومینیوم و آهن موجود در لجن تصفیه‌خانه آب، مطالعات مرکز دفن پسماند چند شهر استان، تهیه طرح‌های توسعه اشتغال‌زایی روستایی استان، امکان‌سنجی فنی و اقتصادی تقویت خطوط تک مداره 63 کیلوولت موجود به دو مداره شامل تقویت برج و فونداسیون، انجام عملیات ژنومی و تشکیل پایه‌های ژنتیکی دام بومی برای جهاد کشاورزی، اهلی سازی ماهی سوف سفید دریای خزر، ساخت سازه‌های خود هواده برای شرکت آب و فاضلاب استان، و بهینه‌سازی فرمولاسیون تولید نسکافه رژیمی فراسودمند ازجمله طرح‌های در دست اجرا توسط اعضای هیأت علمی دانشگاه گیلان برای سازمان‌ها و صنایع در سطح استان و کشور است.

در مورد برنامه‌های آتی دانشگاه در حوزه ارتباط با جامعه و صنعت توضیحی دارید؟

کارگروه تالاب به عنوان بازوی مشورتی در حل انواع مشکلات تالاب در مجموعه پژوهشکده حوضه آبی خزر دانشگاه ایجاد شده است. کارگروه کیوی به عنوان یک مزیت استانی در دانشکده علوم کشاورزی کار خود را شروع کرده و جلساتی را در این حوزه داشته‌ایم. با توجه به ماهیت استان، فعال سازی و تقویت کارگروه گردشگری در تعامل با سازمان گردشگری در حال انجام است. تغییر نام شورای صنعت به شورای صنعت و جامعه با برنامه‌ریزی حضور مؤثر همه دانشکده‌ها در دستور کار دانشگاه قرار دارد. توسعه استقرار واحدهای تحقیق و توسعه صنایع در دانشکده مرتبط از دیگر موارد است. کمک به کارخانه‌های شالی‌کوبی استان جهت اصلاح و توسعه روش‌ها و بهبود امور در دست اقدام قرارگرفته است. پیگیری جدی مسائل و مشکلات امنیت اطلاعات نرم‌افزارها و سایت‌های مراکز دولتی و خصوصی توسط مرکز آپا دانشگاه برنامه‌ریزی شده است. شناسایی نیازمندی‌های اساسی استان و منطقه شمال کشور در حوزه بحران و پدافند غیرعامل و تلاش برای ارائه طرح‌ها و پروژه‌ها برای حل مسائل شناسایی‌شده با همراهی مدیرکل بحران استان، کمک به ایجاد اتاق فکرهایی در سازمان‌های خدمت رسان مستقیم به جامعه همچون محیط‌زیست، شهرداری‌ها، ..... با حضور اساتید دانشگاه جهت تعریف پروژه‌هایی برای حل مسائل جامعه در حال انجام است.

همچنین در بخش تدوین و توسعه آیین‌نامه‌ها جهت توسعه طرح‌های کاربردی، مواردی ازجمله ایجاد امکان هزینه کرد گرنت اعضای هیأت‌علمی در طرح‌های ارتباط با جامعه و صنعت، حمایت مالی از فعالان این حوزه به‌صورت تأمین بخشی از مبلغ اجرای طرح، افزایش تأثیر شاخص‌های ارتباط با صنعت و جامعه در ارتقا و ترفیع اساتید، توسط این دفتر در حال پیگیری است.


دسته بندی :
خبرها

خبر های مهم

نمایشگر دسته ای مطالب

10 07 2024

رقابت بیش از ۲۵ هزار داوطلب گیلانی در کنکور ۱۴۰۳

بیش از ۲۵ هزار داوطلب گیلانی در گروه‌های آزمایشی علوم ریاضی، علوم تجربی، فنی، علوم انسانی، هنر و زبان‌های خارجی فردا و پس فردا با یکدیگر رقابت می‌کنند. نماینده تام الاختیار دانشگاه گیلان در برگزاری آزمون‌های سراسری، گفت: ۳ هزار و ۱۵۰ داوطلب زن و مرد گیلان در گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی و ۶ هزار و ۹۳۷ نفر هم در گروه آزمایشی علوم انسانی صبح فردا، ۲۱ تیر ۱۴۰۳ در ۱۵ حوزه امتحانی در گیلان با یکدیگر رقابت می‌کنند. دکتر ارسلان دمیرچی افزود: عصر فردا هم هزار و ۱۸۵ داوطلب در گروه هنر و ۲ هزار و ۴۲۷ نفر در گروه زبان‌های خارجی در گیلان با یکدیگر رقابت خواهند کرد. دکتر دمیرچی با اشاره به اینکه گروه آزمایشی علوم تجربی بیشترین داوطلبان را دارد بیان کرد: ۱۱ هزار و ۶۷۹ نفر هم در گروه آزمایشی علوم تجربی صبح روز جمعه با یکدیگر رقابت میکنند. وی افزود: ۶۵ درصد از داوطلبان کنکور سراسری در گیلان زن و مابقی مرد هستند.  نتیجه نهایی کنکور پس از صدور کارنامه و انتخاب رشته داوطلبان هفته آخر شهریور اعلام خواهد شد.

10 07 2024

در دومین نشست طرح ملی مستندسازی استانی، بر ارزش‌گذاری به فعالیت‌های دانش‌بنیان تأکید شد

باتوجه به مسئولیت استان گیلان در راستای اجرای طرح ملی مستندسازی استانی با مشارکت نخبگان توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی، دومین نشست هماهنگی برای چگونگی زمینه‌های اجرای طرح ملی مستندسازی استانی در دانشگاه گیلان و نیز تجربه‌نگاری طرح‌های پیشرو استانی با حضور رئیس دانشگاه، رئیس اتاق تعاون استان، جمعی از مدیران‌کل و نمایندگان سازمان‌های استان و نیز مدیر پروژه ملی تجربه‌نگاری استانی، در دانشگاه گیلان برگزار شد. دکتر محمد دوستار رئیس دانشگاه گیلان در این نشست ضمن تسلیت فرا رسیدن ماه محرم و ایام سوگواری سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام و نیز قدردانی از پیگیری سازمان امور اقتصادی و دارایی استان برای اجرای طرح ملی مستندسازی استانی؛ پیرامون دستورالعمل اجرایی تبصره ۱۸ قانون بودجه در زمینه اشتغال‌زایی گفت: برخی از سازمان‌ها در اجرای طرح‌هایی که مسئولیت دارند موفق‌تر از سایر سازمان‌ها عمل می‌کنند که ضروریست این موفقیت و عدم موفقیت‌ها توسط اهل خبره با مطالعه منسجم و نظام‌مند، علت‌یابی شود تا آثار آن را در برنامه‌ریزی آینده کشور شاهد باشیم.  رئیس دانشگاه گیلان با اشاره به ضرورت ترسیم نقشه راه برای اجرای موفق طرح‌ها در استان، تصریح کرد: ابتکار عمل سازمان امور اقتصادی و دارایی با نگاه به ارزش‌گذاری به فعالیت‌های دانش‌بنیان، در رشد مسیر توسعه فعالیت‌های اجرایی کشور اثرگذار است.  وی ضمن تأکید به تمرکز بر عملکرد سازمان‌های موفق در انجام طرح‌ها افزود: مستندسازی مناسب از تجربیات سازمان‌ها، تولید دانشی است که می‌توان در محیط‌های علمی و پژوهشی ارائه کرد و نتایج نظریه‌پردازی این تجربیات را در اختیار صنعت و جامعه قرار داد.  دکتر دوستار درخصوص چالش‌های برخی طرح‌های درحال اجرا در استان گفت: در برخی از این طرح ها در حوزه‌های مختلف که وابسته به فرد است، مشکلاتی ایجاد می‌شود که ضروریست طرح‌ها به نحوی انجام شود که با مشکلات مجری، طرح اثر خود را از دست ندهد.   در این نشست همچنین سایر اعضا نیز به بیان ایده‌ها و نظرهای خود در ارتباط با چگونگی اجرای طرح ملی مستندسازی استانی پرداختند.  

10 07 2024

رئیس دانشگاه گیلان در نشست با مدیران صنایع استان: پیشرفت هر جامعه ای مدیون کارآفرینان آن است

دومین نشست تخصصی روش‌ها و راهکار‌های بهره‌برداری از ماده 13 قانون جهش تولید دانش‌بنیان با هدف امکان برخورداری عملی صنایع از مشوق‌های معافیت‌های‌ مالیاتی با حضور نمایندگان صنایع فعال استان در اتاق شورای حوزه ریاست برگزار شد که در این نشست رئیس دانشگاه گیلان، پیشرفت هر جامعه ای را مدیون کارآفرینان آن دانست. دکتر محمد دوستار رئیس دانشگاه گیلان در این نشست ضمن تسلیت ایام ماه محرم و تقدیر از مدیران صنایع استان گفت: ما می خواهیم از طریق صنعت دانشگاه را به یک کارگاه آموزشی تبدیل کنیم و تجربه صنعت در اختیار دانشجویان قرار گیرد. رئیس دانشگاه گیلان با بیان اینکه درب‌های دانشگاه به روی همه باز است گفت: ما می‌خواهیم پای دانشجوی دانشگاه به صنعت باز شود و تجارب شما فعالان عرصه صنایع به دانشجویان ما منتقل شود. دکتر دوستار با اشاره به برگزاری نشست راهكارهاي بهره‌برداري از ماده ١٣ قانون جهش توليد دانش‌بنيان که هفته گذشته با حضور معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در استانداری گیلان برگزار شد تصریح کرد: برگزاری مجدد این نشست با صاحبین صنایع و شرکت‌ها نشان‌دهنده این است که دانشگاه به طور جدی پای کار است و ما بخشی از مشکلات شرکت‌ها را رصد کردیم و قبل از برگزاری این جلسات، با مدیران کل اقتصادی و دارایی، امور مالیاتی و ... نشست‌هایی را در راستای رفع مشکلات شرکت‌ها داشتیم. وی با تأکید بر اینکه پیشرفت هر جامعه‌ای مدیون کارآفرینان آن جامعه است یادآور شد: در همه کشورها دولت‌ها در ایجاد اشتغال خیلی موفق نیستند اما بخش خصوصی می‌تواند در کشور رشد ایجاد کند که رشد نیز نیازمند ایده و فکر است. رئیس دانشگاه گیلان با مهم خواندن رفع مشکلات صنایع گفت: معتقدم هر گره از گره‌های صنایع حل شود منجر به تولید هزاران شغل خواهد شد. دکتر دوستار از صاحبین صنایع و شرکت‌ها خواست چالش‌ها و موانع کاری خود را اعلام کنند تا با پیگیری از سازمان‌های مرتبط و استفاده از ظرفیت‌های نمایندگان مجلس شورای اسلامی در راستای تغییر قانون، بتوانیم زمینه ساز اشتغال در کشور شویم.

08 07 2024

دانشگاه گيلان در میان دانشگاه‌های برتر در جشنواره ملی برهان قرار گرفت

سومین جشنواره ملی برهان (ویژه کرسی‌های آزاداندیشی) با حضور معاون فرهنگی اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، مدیران کل وزارتی، معاونین فرهنگی و اجتماعی برخی دانشگاه‌ها، کارشناسان و دانشجویان منتخب جشنواره در دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد. در این جشنواره، دانشگاه گیلان در بخش مناظره با دریافت شش عنوان، یک رتبه دوم، دو رتبه سوم و سه رتبه چهارم (شایسته تقدیر) در میان دانشگاه‌های برتر از نظر دریافت تعداد رتبه و جایزه، قرار گرفت.  عناوین کرسی‌های برگزارشده و دانشجویانی که حائز مقام‌ شدند به شرح زیر می‌باشد: - خطر تجزیه ایران؛ شایعه یا واقعیت، زینب شهبازی زاده، رتبه دوم، لوح سیمین - حجاب امری شخصی یا اجتماعی، محمد رضا اسفندیاری، رتبه سوم، لوح برنزین - مردم سالاری دینی یا دموکراسی غربی، علی حجامی، رتبه سوم، لوح برنزین - عملکرد جمهوری اسلامی ایران در برخورد با مفاسد اقتصادی، سارگل حق پرست، رتبه چهارم (شایسته تقدیر) - آزادی بیان در ایران، شعار یا واقعیت، مرتضی مظفری، رتبه چهارم (شایسته تقدیر) - تحدید یا ترغیب جمعیت، فرصت ها و چالش ها،مهسا ساقی بیرق، رتبه چهارم (شایسته تقدیر)

06 07 2024

تقدیر رئیس ستاد دانشگاهیان استان گیلان در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، از حضور حماسی مردم در انتخابات

رئیس ستاد دانشگاهیان استان گیلان در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، طی پیامی از حضور حماسی ملت ایران تقدیر کرد. متن پیام بدین شرح است. خداوند بزرگ را شاکریم که حماسه‌ حضور پرشور مردم در انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری، صفحه‌ درخشان دیگری بر افتخارات بزرگ انقلاب اسلامی ایران افزود. از همه مردم ایران و به طور خاص از کلیه اعضای خانواده بزرگ دانشگاهیان استان گیلان که با حضور خود موجب افزایش شور و نشاط انتخاباتی و رقم زدن درصد بالایی از مشارکت مردم شدند، سپاسگزاری نموده و انتخاب دکتر مسعود پزشکیان را به عنوان نهمین رییس جمهور ایران اسلامی تبریک عرض می نمایم و توفیق و سربلندی ایشان را در سایه وفاق و وحدت ملی از خداوند منان خواهانم. دکتر محمد دوستار رئیس ستاد دانشگاهیان استان گیلان در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ۱۶ تیر ۱۴۰۳  

04 07 2024

رئیس دانشگاه گیلان در آئین دانش آموختگی: ما به انسان توسعه یافته ای نیاز داریم که در همه ابعاد توسعه یافتگی، به رشد متوازن برسد

آئین دانش آموختگی دانشجویان ورودی 1399 دانشگاه گیلان به تفکیک دانشکده های دانشگاه برگزار شد که  رئیس دانشگاه گیلان در این آئین، رشد متوازن در همه ابعاد توسعه یافتگی را، نیازمند انسان توسعه یافته دانست. دکتر محمد دوستار رئیس دانشگاه گیلان با تبریک دانش آموختگی دانشجویان ورودی 1399 دانشگاه گفت: تحصیل در دانشگاه لذت و شیرینی خاص خود را دارد و امروز مرحله دیگری از مراحل زندگی شما، در حال رقم خوردن است. رئیس دانشگاه گیلان با اشاره شرایط کرونایی حاکم بر جامعه در سال 1399 و آموزش غیرحضوری دانشجویان گفت: دوران دانشجویی به سرعت سپری می شود و مهم این است که ما چه توشه ای از دوران دانشجویی برای خود اندوخته می کنیم. دکتر دوستار با تاکید بر اینکه موفقیت امروز شما دانش آموختگان در پشت سر گذاشتن مقطعی از مقاطع تحصیلیتان، مرهون تلاش های خودتان، استادان، کادر علمی و اجرایی و به طور خاص والدین شما است گفت: خوشا به حال کسی که توانسته از لحظات زندگی خودش، بهره‌برداری موثر و کارآمد داشته باشد و برای مسیر زندگیش هدف داشته باشد. وی  با بیان اینکه درزمان ورود دانشجویان ورودی جدید، برای دانشجویانم دو سوال مطرح می کنم یکی اینکه در طول دوران تحصیل چه توانمندی کسب می کنید که جامعه به شما مراجعه کند و دیگری اینکه چه نیازمندی هایی در جامعه بشریت وجود دارد که تاحالا کسی به فکر برآورده شدن آن نبوده و شما می توانید آن ها را برآورده کنید تصریح کرد: در زمان دانش آموختگی نیز مجدد این سوالات را از آنها می پرسم که اگر کسی به یکی از این دو سوال هم پاسخ دهد، نشان دهنده این است که زمینه کارآفرین شدن در وجودش قرار دارد. دکتر دوستار تصریح کرد: ما به انسان توسعه یافته ای نیاز داریم که در همه ابعاد توسعه یافتگی همچون علمی، تربیتی، اجتماعی، مهارتی و معنوی به رشد متوازن برسد. رئیس دانشگاه گیلان تفاوت کشورهای توسعه یافته و توسعه نیافته را فرای منابع زیرزمینی و روی زمینی دانست و گفت: مدیریت منابع است که کشور را در مسیر توسعه پرشتاب قرار می دهد. شایان ذکر است آئین دانش آموختگی دانشجویان ورودی 1399 دانشگاه گیلان، طی روزهای 12 تا 14 تیر ماه 1403 به تفکیک دانشکده های دانشگاه در تالار اجتماعات حکمت، استاد معین دانشکده تربیت بدنی و شهید کریمی علوم پایه به همت معاونت فرهنگی و اجتماعی برگزار شد که بیش از 1823 تن از دانشجویان، دانش آموخته شدند. ​​​​​​​

03 07 2024

با حضور معاون پژوهشی وزارت علوم، قانون جهش تولید دانش بنیان بررسی شد

نشست تخصصی هم‌افزایی دانشگاه‌ها و مراکز علمی با صنایع و دستگاه‌های اجرایی استان گیلان با حضور معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، استاندار گیلان، رئیس دانشگاه گیلان و مدیران کل استانی و صاحبان صنایع و شرکت‌های استان توسط دانشگاه گیلان با هدف بررسی روش‌ها و راهکار‌های بهره‌برداری صنایع از ماده ۱۳ قانون جهش تولید دانش‌بنیان، در سالن الغدیر استانداری گیلان برگزار شد. دکتر پیمان صالحی معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به عدم آشنایی بسیاری از صنایع با ظرفیت‌های قانون جهش تولید دانش‌بنیان که در سال 1401 در مجلس شورای اسلامی مصوب شده گفت: این قانون ظرفیت‌های بسیار زیادی برای همکاری صنایع با دانشگاه‌ها، مراکز پارک علم و فناوری و مراکز رشد را فراهم کرده است که موجب گسترش فعالیت‌های پژوهش‌محور و تحقیقاتی در حوزه تولیدات دانش‌بنیان خواهد شد. معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به رویکرد حمایتی دولت سیزدهم نسبت به فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان، بر ضرورت توجه به تولیدات دانش‌بنیان برای رسیدن به جهش تولید و نقش همکاری دانشگاه و صنعت در نیل به این هدف تأکید کرد و گفت: از آنجاییکه ارتباط ملموس صنعت و دانشگاه می‌تواند ظرفیت‌های یکدیگر را به تکامل برساند؛ نگاه دانش‌بنیان و علمی در همه مسائل راهگشا است و فقط در حوزه تولید خلاصه نمی‌شود که در این راستا گام‌های خوبی در دولت سیزدهم برداشته شده است. معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه گیلان در حوزه دانش‌بنیان ظرفیت‌های خوبی دارد، گفت: میزان بهره‌مندی شرکت‌های دانش‌بنیان از ظرفیت‌های این قانون در سال گذشته مبلغی حدود 4.2 هزار میلیارد تومان و سهم استان گیلان از این مبلغ سیزدهم درصد بوده است که عدم اطلاع صاحبان شرکت‌ها و صنایع استان گیلان از ظرفیت‌های این قانون بر سهم کم استان اثرگذار بوده است. دکتر اسدالله عباسی استاندار گیلان نیز در این نشست با اشاره به حمایت دولت از تولید شرکت‌های دانش‌بنیان اظهار کرد: دولت سیزدهم به‌ویژه رئیس جمهور عزیز شهیدمان آیت الله دکتر رئیسی تحت منوبات مقام معظم رهبری نگاه راهبردی ویژه‌ای به دانش‌بنیان‌ها در همه بخش‌ها داشته و دارد. استاندار گیلان با تأکید بر لزوم ارتباط‌گیری صنعت و دانشگاه، بر اهمیت پژوهش‌محوری از سوی دانشگاهیان و نخبگان آموزشی تأکید کرد و افزود: تربیت نیروی ماهر برای صنعت در اولویت دانشگاه‌ها قرار داشته و بدین منظور پیوند صنعت و دانشگاه برای توسعه و پیشرفت کشور ضرورت دارد. استاندار گیلان با بیان اینکه پیوند حلقه‌های صنعت و دانشگاه به گره‌گشایی مشکلات در حوزه تولید می‌انجامد، گفت: امکانات دانشگاه‌ها برای مهارت‌اندوزی دانشجویان به‌روز رسانی شود. دکتر عباسی ضمن اشاره به ضرورت تبدیل شرکت‌ها و صنایع به کارگاه آموزشی برای تربیت نیروی متخصص تصریح کرد: فرایند توسعه و پیشرفت در کشور با پیوند صنعت و دانشگاه رقم می‌خورد. وی با تأکید بر لزوم میدانی کردن حل مسائل واحدهای دانش‌بنیان افزود: ارتباط صنعت و دانشگاه فقط با تشکیل جلسه محقق نمی‌شود و این جلسات بیشتر جنبه مسأله محوری دارد و دانشجویان و صنعت آموزان در مرحله علم آموزی باید به صورت میدانی وارد کارزار شوند.  استاندار گیلان از احیای ۳۵۰ واحد تولیدی، صنعتی و کشاورزی در این استان خبر داد و اضافه کرد: به واحدهایی که در راستای طرح توسعه گام بر می‌دارد زمین اختصاص داده می‌شود. دکتر عباسی با اشاره به شرایط مطلوب صنایع و تولیدات گیلان تصریح کرد: نبض اقتصاد دانش بنیان گیلان باید منظم بزند. وی با بیان اینکه به جوانان ایده پرداز در حوزه دانش بنیان زمین رایگان داده شود، افزود: برای گسترش طرح‌های دانش بنیان باید به جوانان میدان داد. استاندار گیلان با اشاره به راه اندازی راه آهن رشت به کاسپین از فراهم شدن زیرساخت‌های ترانزیتی در حوزه تولید و اقتصاد در گیلان خبر داد. دکتر عباسی با اشاره به خدمات دولت سیزدهم در حوزه صنعت اضافه کرد: کارخانجات پوشش به تلی از خاکستر تبدیل شده بود که با تلاش‌های شهید جمهور احیا شد. به گفته وی ۴۳۶ عرصه برای سرمایه گذاری در گیلان شناسایی شده و بیش از ۲۰۰ مجوز بی نام در این استان صادر شده است. دکتر محمد دوستار رئیس دانشگاه گیلان نیز در این نشست، ضمن اشاره به حمایت‌های استانداری گیلان برای برگزاری نشست‌های مختلف نخبگان دانشگاهی با صاحبان صنایع استان، با مهم خواندن رقابت در عرصه صنعت در دنیای حاضر، گفت: با توجه به نیازمندی های صنعت، اگر ظرفیت های علمی دانشگاه با قانون های حمایتی دولت پیوند یابد می توان از ظرفیت های نوآورانه استفاده نمود و بسیاری از مشکلات را حل کرد. دکتر دوستار با ابراز خرسندی از تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان، به گسترش ظرفیت های ایجاد شده برای ارتباط دانشگاه و صنعت اشاره کرد و گفت: تصویب این قانون ظرفيت‌های مناسبی را جهت توسعه فعاليت‌های تحقيقاتی و فناوری و رشد كسب و كارهای دانش بنيان و تعميق ارتباط صنعت و دانشگاه ايجاد كرده است که سبب گشایش رابطه واقعی صنعت و دانشگاه خواهد شد. رئیس دانشگاه گیلان با بیان اینکه هدف اصلی این قانون جهت‌دهی حمایت‌های مالیاتی به سمت توسعه نوآوری و اقتصاد دانش‌بنیان و توسعه ارتباط دانشگاه با صنایع و واحدهای تولیدی است، برگزاری این نشست را در راستای آگاهی صنایع استان برای استفاده از ظرفیت های ایجاد شده، اثرگذار دانست. گفتنی است، در این نشست جزییات ماده 13 قانون جهش تولید دانش بنیان؛ چالش‌ها، بایدها و نبایدهای این قانون توسط معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به صورت تخصصی ارائه شد و همچنین تنی چند از صاحبان صنایع و مدیران کل استانی به بیان نظرهای خود درخصوص ظرفیت های بهره مندی از این قانون پرداختند. شایان ذکر است پس از برگزاری نشست، معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و مدیر کل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم، از آزمایشگاه مرکزی دانشگاه گیلان بازدید کردند.       

01 07 2024

رئیس دانشگاه گیلان: تفویض اختیار، لازمه توسعه و پویایی دانشگاه است

سومین نشست شورای دانشگاه در دوره مدیریت جدید، دقایقی قبل در اتاق شورای حوزه ریاست برگزار شد که رئیس دانشگاه گیلان در این نشست از ضرورت به‌ صف‌سپاری امور و تفویض اختیار به دانشکده‌ها و واحدها برای سرعت تصمیم‌گیری و رشد و توسعه دانشگاه در همه حوزه ها سخن گفت. دکتر محمد دوستار رئیس دانشگاه گیلان در این نشست ضمن تقدیر از کلیه کارمندان و اعضای هیأت علمی در راستای برگزاری امتحانات دانشجویان گفت: برای توسعه، تحرک و پویایی دانشگاه نیاز است ما امور را به صف در دانشکده‌ها و واحدها واگذار کنیم و ستاد، کار تصمیم‌گیری و پشتیبانی از صف را انجام دهد تا شاهد شتاب و سرعت بیشتری در انجام امور دانشگاه باشیم. رئیس دانشگاه گیلان با بیان اینکه در دانشگاهی با این حجم از دانشجو و وسعت، انجام تمامی فعالیت‌ها در یک معاونت صرفاً با چند نیروی آن معاونت قابل انجام نیست تصریح کرد: ما باید از ظرفیت‌های کلیه دانشکده‌ها در راستای انجام امورات مرتبط با حوزه‌های آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و ... استفاده کنیم. دکتر دوستار در ادامه خاطرنشان کرد: نیم قرن از فعالیت دانشگاه گیلان می‌گذرد و ما در نیمه دوم سال جاری برنامه‌ای در راستای 50 سالگی دانشگاه خواهیم داشت که یکی از برنامه‌های دانشگاه در این زمینه، برپایی نمایشگاهی از 50 سال خدماتی که دانشگاه در زمینه‌های مختلف به جامعه ارائه کرده است خواهد بود. وی به تغییرات مدیریتی انجام شده در دانشگاه اشاره کرد و گفت: چرخه مدیریتی برای ارتقاء سیستم لازم است. دکتر دوستار همچنین به انتخابات دور دوم ریاست جمهوری در روز جمعه 15 تیر ماه 1403 و حساسیت و اهمیت آن اشاره کرد و تأکید کرد: هر کسی هر تریبونی در اختیار دارد برای تبیین ضرورت شرکت در انتخابات از آن استفاده کند و امیدواریم با مشارکت مردم و حضور پرشور در صندوق‌های رأی، برگ زرینی دیگر از حماسه حضور مردم را شاهد باشیم. حجت الاسلام و المسلمین علی‌محمد عباسی مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه گیلان هم در این نشست ضمن تبریک روز مباهله و ایام غدیریه، به نقش اسوه و الگو بودن اعضای هیأت علمی اشاره کرد و گفت: انتظار داریم استادان دانشگاه در کنار رشد علمی، نگاه ویژه‌ای نیز به رشد و تعالی دینی داشته باشند. مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه گیلان با مهم خواندن نقش‌آفرینی مردم برای حضور حداکثری در انتخابات گفت: امیدواریم همچون گذشته در روز جمعه شاهد عزت و سربلندی ایران عزیز باشیم. شایان ذکر است موافقت با راه‌اندازی چهار رشته- گرایش جدید در دانشکده‌های فنی، معماری و هنر و مهندسی مکانیک از جمله مصوبات شورای دانشگاه بود.