دکتر مصطفی صالحی فر با موضوع "ارزیابی مقایسه ای کمیت و کیفیت تولید برنج با استفاده از کود آلی و شیمیایی" دوره پسادکترای خود را در دانشگاه گیلان به اتمام رساند.
دکتر مصطفی صالحی فر دانشجوی پسادکترای دانشگاه گیلان به راهنمایی دکتر منصور افشار محمدیان، دانشیار گروه زیست شناسی دانشگاه، طرح پژوهشی خود را با عنوان "ارزیابی مقایسه ای کمیت و کیفیت تولید برنج با استفاده از کود آلی و شیمیایی" با همکاری موسسه تحقیقات برنج کشور و معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه گیلان به اتمام رساند.
در این پژوهش، تاثیر کمی و کیفی کود مرغی به عنوان کود آلی در مقایسه با کود شیمیایی روی رشد و نمو برنج بررسی شد. نتایج تحقیق نشان داد که از نظر آماری، اختلاف معنی داری در تولید کمی و ارزش کیفی برنج با استفاده از دو نوع کود آلی و کود شیمیایی وجود نداشت و حتی کود مرغی سبب افزایش بیشتر میزان عناصر پرمصرف و کم مصرف دانه های برنج در مقایسه با کود شیمیایی شد. همچنین شاخص های رشدی برنج نیز در شرایط استفاده از کود مرغی، وضعیت مطلوبتری را نشان دادند. بنابراین کود آلی مرغی که کم هزینه تر بوده و آلودگی زیست محیطی بسیار کمتری نیز دارد، می تواند جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی باشد.
آلایندگی کودهای شیمیایی و تخریب زیست محیطی از یک سو و هزینه های زیاد مصرف کودهای شیمیایی، سبب شد تا استفاده از کودهای ارگانیک در کشورهای پیشرفته رو به گسترش باشد. با توجه به گسترش قابل توجه مرغداریها، جایگزینی کود مرغی به عنوان یک کود آلی برای بهبود ساختار خاک و کاهش تخریب زیست محیطی و آلایندگی آب و خاک، می تواند راه حل مناسبی برای کاهش مخاطرات زیست محیطی باشد.
شایان ذکر است تاکنون 5 محقق پسادکتری دوره خود را در دانشگاه گیلان به اتمام رساندند و بیش از ده نفر نیز در حال گذراندن این دوره و یا متقاضی گذراندن این دوره پژوهشی هستند.