چهارمین نشست از جلسات کرسی‌های نظریه‌پردازی، نقد و مناظره دانشگاه در سال جاری برگزار شد

01 10 2022
کد خبر : 3216077
تعداد بازدید : 55

چهارمین نشست از سلسله جلسات کرسی‌های نظریه‌پردازی، نقد و مناظرۀ دانشگاه گیلان در سال 1401 با موضوع  تبیین و تحلیل اقوال پیرامون بهتان اهل بدعت روز دوشنبه، چهارم مهرماه راس ساعت 12:30 در اتاق شورای دانشکده ادبیات و علوم انسانی برگزار شد و حجت الاسلام علی اقدامی تطفی عضو هیات علمی گروه معارف اسلامی، به عنوان صاحب کرسی به ارایه مطالب خود پرداخت.

وی ضمن طرح سوال اصلی خود که آیا تهمت اهل بدعت با توجه به روایت صحیحه داود بن صرحان جایز و یا وظیفه است به ذکر آرای مختلف در منابع علما فقه شیعی در این خصوص پرداخت و واژه باهتوهم را به لحاظ لغوی مورد بحث قرار داد. به عنوان مثال برخی از همچون فراهیدی در العین و ابن فارس در مقاییس و زبیدی در تاج العروس مباهته ار از اصل و ریشه بهت و بهتان یعنی به  تشویش انداختن و ایجاد تحیر و اضطراب در طرف مقابل معنا نموده‌اند. سیدعلی خان پس از ذکر معنای تحیر برای واژه مباهته اشاره می‌کند که در تهمت و افترا نیز شخص مورد اتهام پس از شنیدن آن دچار نوعی شگفتی و حیرت می‌شود.

در این راستا وی به طرح این مساله از گذشته میان فقهاو عالمان دین اشاره داشت که به مناسبت‌هایی در کتب و آثار فقهی و غیرفقهی به چشم خورد. برخی از فقها مانند مرحوم سبزواری در کفایه و صاحب حدایق در مبحث مستثنیات غیبت جواز غیبت اهل بدعت را مطرح نموه‌اند. بعضی از اعلام و فقها مانند شهید ثانی و صاحب ریاض و مقدس اردبیلی و علامه مجلسی و ملاصالح مازندرانی و مرحوم فیض کاشانی و علامه شعرانی و آیت الله مکارم شیرازی و شهید مطهری و مرحوم آیت الله صانعی و مرحوم آیت الله مومن بهتان را جایز ندانسته و با تعابیری متفاوت مباهته را به معنای احتجاج قاطع با اهل بدعت و اسکات و قطع لسان با استدلال‌های متین و محکم معنا نموده‌اند چنانکه عده‌ای مانند صاحب جواهر به جای «باهتو» لفظ «اهینو» را اصل قرار داده التزام به این دستور را لازم و ترک آن را از مصادیق ترک نهی از منکر و موجب تعزیر دانسته‌اند گرچه حکم را به امور واقعی محدود نموده است و شیخ اعظم انصاری ابتدا توجه اتهام به نحو احتمال و سپس احتمال ابقاء صحیحه بر معنای ظاهری را به جهت رعایت مصلحت اهم ترجیح داده‌اند. آیت الله خویی با لحاظ مصلحت اهم اصل حکم را پذیرفته‌اند گرچه آن را محدود به عدم وقوع فتنه و مفسده نموده است. مرحوم آیت الله گلپایگانی با صراحت تمام هتک حرمت حتی با امور واقعی را بر اساس صحیحه جایز شمرده‌اند چنانکه مرحوم سبزواری در مهذب الاحکام و مرحوم تبریزی در ارشادالطالب قایل به همین نظر شده‌اند.

پس از ذکر این مقدمات حجت الاسلام علی اقدامی تطفی عنوان نمود که با وجود دلیل معتبر و صحیحه داود بن صرحان اصل ورود حکم به مباهته مسلم و مطابق آرا بیشتر فقها (البته با برداشتهای گوناگون) بوده و خلافی در آن وجود ندارد و آنچه مورد اختلاف واقع شده معنای مباهته می‌باشد که آیا به معنای اسکات اهل بدعت و مواجهه قاطع از طریق محاجه و استدلال متین و محکم است یا به معنای توجه اتهام و ایجاد تنفر و مایوس ساختن مردم از آنان از طریق تهمت؟

      مغایرت با اصل محکم اخلاقی اجتناب از تهمت و افترا با تاکیدات شدیده مانع جدی در حمل معنای مباهته به توجه تهمت و افترا به اهل بدعت می‌باشد که به تعبیر برخی با نگاه جامع به آموزه‌های دینی و احکام و بیانات اولیا دین ناسازگار است. با وجود روایت صحیحه همراه قراین و شواهد در متن روایت، اهمال و رفع ید از آن مشکل و با قاعده جمع بین ادله ناسازگار به نظر می‌رسد و اقتضای جمع بین این روایت و  روایات ناهیه از اتهام مخصص بودن صحیحه است منتهی با عنایت به تعلیل وارد شده در ذیل روایت و اهمیت افترا به خدای متعال و دین حق از یک طرف و عمل مناسب با رفتار ناپسند بدعت‌گذار از سوی دیگر، عمل به ظاهر روایت به گونه‌ای صورت پذیرد که  هم مصلحت اهم تامین شود و هم محدود به اهل بدعت و در حد تنفیر مردم از خطرات بدعت صورت پذیرد.

پس از استماع دفاعیات صاحب کرسی دکتر حسن شاه ملک پور و حجت الاسلام علی یحیایی به ایراد نقدهای خود پرداختند. در این راستا به چند موضوع عمده اشاره گردید که از این قرار بودند:

آیا اساساً اخلاق را امری تعبدی می‌دانیم یا از اصول عقلایی؟ به عبارتی قبح قبایح عقلی است یا دینی؟ اگر عقلی بدانیم به یک روایت نمی توان امر عقلایی را گره زد. دوم اینکه اصل عدالت امری مستدل و عقلی است. آیا با یک روایت خبر واحد می توان عدالت را تحت الشعاع قرار داد. سوم اینکه در قرآن، سیره پیامبر و ائمه معصومین و روایات در خصوص نحوه برخورد و سلوک با اهل بدعت مستنداتی دقیقا عکس این روایت آمده که سبب بطلان اعتبار روایت مزبور با وجود صحیحه بودن آن می‌شود. همچنین حجت الاسلام یحیایی در مورد معنای «باهتوهم» هم مطالبی را ایراد نمود و ریشه آن را به بهت و حیرت زده کردن طرف مقابل مربوط دانست نه بهتان بستن.  یعنی این استدلال است که سبب بهت و حیرت می‌شود نه سب و ناسزا. در واقع این واظزه به معتای تحیر بوده و بعد در طول زمان تحول معنایی پیدا کرد. همچنین باب باهتوهم که از باب مفاعله است به معنای بهتان زدن دوطرفه است که منطقا جای اشکال است که جواز بهتان زدن دوطرفه با این حدیث صادر شود. همچنین ابراهیم قاسمی روشن و دکتر فضیلت روحانی هم در جلسه به ذکر نکاتی پرداختند. پس از استماع نظرات و پاسخ‌های حجت الاسلام علی اقدامی تطقی جلسه پایان یافت.


 

 


دسته بندی :
خبرها

خبر های مهم

نمایشگر دسته ای مطالب

18 05 2024

به میزبانی دانشگاه گیلان، اولین گفتاورد ملی نخبگان در پهنه خزر با شعار "نخبگان؛ حکمرانی دانش‌بنیان" برگزار شد

اولین گفتاورد ملی نخبگان با شعار «نخبگان؛ حکمرانی دانش‌بنیان» در پهنه خزر شامل استان های گیلان، مازندران، گلستان و قزوین با حضور سرپرست دانشگاه، رئیس بنیاد نخبگان گیلان و اعضای شورای آموزش عالی استان گیلان به صورت ویدیو کنفرانسی در دانشگاه گیلان برگزار شد. این رویداد رقابتی، با هدف تعامل نخبگان، مدیران و مردم برگزار خواهد شد و مخاطبین این رویداد، تمام آحاد جامعه هستند به نحوی که راه‌حلی برای چالش‌های کشور ارئه کنند. گفتاورد، یک رویداد چهار مرحله‌ای است و در مرحله اول آن، شرکت‌کنندگان می‌توانند ایده‌های خود را در 5 محور اصلی شامل حوزه‌های «مالی و ارزی»، «منابع طبیعی»، «امنیت غذایی»، «نظام سلامت» و «حکمرانی هوشمند» ارائه کنند.  شنیدن و تقویت ایده‌های نخبگانی، علمی‌تر کردن مدیریت کشور، افزایش تفاهم اجتماعی و رشد عمومی از مهم‌ترین اهداف برگزاری این رویداد است و  برگزیدگان مرحله نیمه نهایی به بعد، عضو خانه نخبگان خواهند شد و به برگزیدگان رقابت نهایی هم علاوه بر جایزه نقدی 10 میلیارد ریالی، 10 میلیارد ریال اعتبار بابت عملیاتی کردن راه‌کار‌های منتخب پرداخت خواهد شد. نخبگان، استادان، دانشجویان، آموزگاران و... علاقه‌مند به شرکت در این رویداد بزرگ، تا 28 خرداد 1403 فرصت دارند با مراجعه به سامانه‌ «debate.bmn.ir» ثبت‌نام و شرکت کنند.

18 05 2024

در دیدار نماینده مردم بندرانزلی در مجلس شورای اسلامی با سرپرست دانشگاه عنوان شد / امیدواریم در آینده دانشکده علوم و فنون نوین دریایی به یک دانشگاه تبدیل شود

نماینده مردم بندرانزلی در مجلس شورای اسلامی عصر با حضور در دانشگاه گیلان، ضمن دیدار با سرپرست دانشگاه گیلان در ارتباط با استفاده از ظرفیت های موجود در راستای رشد و توسعه دانشگاه بحث و تبادل نظر کردند. دکتر محمد دوستار سرپرست دانشگاه گیلان در این نشست با اشاره به ظرفیت های دانشگاه در استان گفت: دانشکده علوم و فنون نوین دریایی یکی از واحدهای دانشگاه گیلان در شهر بندرانزلی است که امیدواریم با تلاشهایی که تاکنون صورت گرفته با نگاه به آینده و با باتوجه به ظرفیت های شهر انزلی و مساعدت های مسئولین، این مرکز به یک دانشگاه تبدیل شود که در همین راستا به دنبال جذب عضو هیات علمی در رشته های تخصصی مرتبط برای توسعه این مرکز هستیم. سرپرست دانشگاه در ادامه با اشاره به اشتغال به تحصیل ۲۴۵ دانشجوی خارجی در دانشگاه گیلان افزود: دانشگاه گیلان تاکنون توانسته پذیرای دانشجویان خارجی از ۹ کشور در رشته های مختلف باشد. دکتر دوستار با بیان اینکه امکانات دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی در کشور زبانزد است تصریح کرد: با تکمیل پروژه دهکده ورزشی با کمک و مساعدت مسئولین، می توان گام مثبتی در جهت توسعه دانشگاه و استان برداریم. دکتر احمد دنیامالی نماینده مردم بندرانزلی در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست به ظرفیت های دانشگاه در راستای توسعه استان اشاره کرد و گفت: انتظار می رود استفاده از پژوهش ها و فعالیت های علمی و تحقیقاتی صورت گرفته در دانشگاه بتواند در آینده ای نزدیک منجر به راه اندازی باغ موزه گیاهشناسی، استفاده مطلوب از گونه های گیاهی بومی در فضاهای شهری و همچنین توسعه گردشگری دریایی با توجه به ظرفیت های منطقه آزاد انزلی شود.

17 05 2024

با تقدیر وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، طرح پژوهشی رئیس اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی دانشگاه گیلان، طرح برتر کشوری شد

در جشنواره روابط عمومی های برتر دانشگاه‌ها، موسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور که با حضور وزیر علوم تحقیقات و فناوری به میزبانی دانشگاه فنی و حرفه‌ای کشور در تهران برگزار شد طرح پژوهشی سعید رهسپار رئیس اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی دانشگاه گیلان پس از داوری هیات داوران جشنواره، به عنوان طرح پژوهشی برتر کشور در حوزه آموزش عالی انتخاب شد که با اهدای لوح تقدیر و تندیس جشنواره، مورد تقدیر وزیر علوم، تحقیقات و فناوری قرار گرفت. دکتر محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در آئین نکوداشت روز ارتباطات و روابط عمومی با اشاره به اهمیت انعکاس موفقیت های دانشگاه در بخش های مختلف که باعث امیدآفرینی می شود گفت: روابط عمومی علمدار امید آفرینی است. دکتر زلفی گل با بیان اینکه اگر رئیس دانشگاهی ارتباطش با روابط عمومی قوی نباشد اولین کسی که ضرر می کند خود رئیس دانشگاه است. مقام عالی وزارت با بیان اینکه مجموعه ای موفق هست که برای جایگاه روابط عمومی اهمیت قائل باشد افزود: تیتر خبر روابط عمومی ها بسیار مهم است چرا که تاریخ نگاری می کند. وی ادامه داد: بعضی اوقات عکس شما، عنوان و تیتر شما بخشی از تاریخ آن دانشگاه یا کشور می شود. شما می توانید تجربه نگاری کنید برای مدیریت آینده و مدیر آینده از تجربه نگاری شما استفاده می کند. دکتر زلفی گل افزود: روابط عمومی در مجموعه آموزش عالی نقش راهبردی و راهبری دارد چرا که برنامه های آن موسسه و سازمان را باید تبیین کند و با تبیین آن ها نقش راهبردی خود را ایفا خواهد کرد. در این جشنواره که با شرکت ۱۱۰ دانشگاه، ۵۰ پارک علم و فناوری و ۳۰ موسسه پژوهشی کشور برگزار شد علاوه بر تقدیر وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر علی شمسی پور مدیرکل حوزه وزارتی و روابط عمومی وزارت علوم نیز به صورت ویژه با لوح تقدیر از فعالیت های ارتباط گسترانه رئیس اداره روابط عمومی دانشگاه گیلان تقدیر کرد. شایان ذکر است کسب ۳۷ مقام در جشنواره های ملی، منطقه ای و استانی از جمله افتخارات روابط عمومی دانشگاه گیلان در طی سالیان اخیر است.  

14 05 2024

دانشگاه گیلان میزبان پنجمین دوره آموزشی کنشگری فرهنگی رسانه ای ویژه کارشناسان فرهنگی و اجتماعی مناطق 2 و 3 دانشگاه های کشور

پنجمین دوره آموزشی کنشگری فرهنگی رسانه ای ویژه کارشناسان فرهنگی و اجتماعی دانشگاه های مناطق ۲ و ۳ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به میزبانی معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه گیلان در حال برگزاری است. این دوره آموزشی توسط دفتر سیاستگذاری و برنامه ریزی فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم تا 27 اردیبهشت ماه 1043 با برگزاری کارگاه های آموزشی همچون تولد یک ایده؛ خلاقیت و ایده پردازی، سیر تولید محتوا، آشنایی با رسانه و مخاطب و بازاریابی و بازاریابی محتوایی اجرا می شود. دکتر اکبری معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه گیلان در مراسم افتتاحیه این دوره با اشاره به اهمیت حضور رسانه ای و کنشگری فعالان فرهنگی در عرصه های مختلف ابراز امیدواری کرد این دوره موجب ایجاد جریان سازی رسانه ای در محیط های فرهنگی دانشگاه ها و زمینه ساز ایجاد پیوست رسانه ای برای تمامی فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی شود.

12 05 2024

سرپرست دانشگاه در نشست با دانشجویان بسیجی: خانه گفتمان دانشگاه راه اندازی می‌شود

دقایقی قبل سرپرست دانشگاه گیلان میزبان اعضای بسیج دانشجویی دانشگاه در اتاق شورای حوزه ریاست بود که در این نشست خبر از راه اندازی خانه گفتمان دانشگاه داد. دکتر محمد دوستار سرپرست دانشگاه گیلان در این نشست ضمن تبریک دهه کرامت گفت: امام راحل نوآوری های زیادی برای به کرسی نشاندن نظام مقدس جمهوری اسلامی و تثبیت آن داشت که بسیج یکی از آن نوآوری ها و ابتکارات بود. دکتر دوستار با بیان اینکه انقلاب های زیادی در جهان وجود داشتند که به بن بست خوردند و یا از آرمان های خود فاصله گرفتند خاطرنشان کرد: یکی از دلایل شکست این انقلاب ها نداشتن ولایت فقیه است. سرپرست دانشگاه گیلان با اذعان به اینکه مطالبات دانشجویان بسیجی در چارچوب حفظ و گسترش فضای انقلابی است افزود: ما نیازمند فعالیت گسترده ای در برابر آماج حملات رسانه های معاند در اذهان جوانانمان هستیم. وی با تاکید بر اینکه شما دانشجویان زبان گفتمانی نسل جدید را بهتر متوجه می شوید تصریح کرد: قشر جوان دانشجو ویژگی هایی دارد که در مراودات نسلی در فضاهای خوابگاه ها و سلف سرویس ها و سرویس های دانشجویی اتفاق می افتد. دکتر دوستار در ادامه خاطرنشان کرد: هنر و رسانه ابزاری برای انتقال مفهوم است و باید از ظرفیت های دانشکده هنر و معماری در انعکاس هنرمندانه مسائل استفاده کنیم. وی گفت: خانه گفتمان دانشگاه را راه اندازی خواهیم کرد تا موافق و مخالف بتوانند نظرهای خود را بیان کنند و سوال ها و ابهام ها پاسخ داده شود و به برگزار کننده بهترین مناظره نیز پاداش خواهیم داد. سرپرست دانشگاه گیلان با مهم خواندن پاسخ به ابهامات گفت: کانال ارتباطی ما با دانشجویان باید از طریق تشکل های دانشجویی باشد. وی در پاسخ به صحبت های یکی از دانشجویان که گفته بود مسئولین از مطالبه و اعتماد ما دانشجویان در بحث دانشکده فنی مهندسی شرق نردبانی برای امور خود ساختند، برنامه شما به عنوان سرپرست دانشگاه برای دانشکده فنی مهندسی شرق گیلان چیست گفت: دانشکده فنی مهندسی شرق ظرفیتی برای استان است و ما باید کمک کنیم تا این دانشکده توسعه یابد و ما به شدت پیگیر افزایش امکانات این دانشکده در راستای رفاه حال دانشجویان هستیم و در این مسیر از دانشجویان به عنوان مشاوری امین کمک خواهیم گرفت. دکتر دوستار در انتهای صحبت های خود نیز گفت: در آینده ای نزدیک با دیگر تشکل های دانشگاه و شورای صنفی نشست خواهیم داشت و از نزدیک دغدغه ها و مشکلات آنان را نیز خواهیم شنید. شایان ذکر است در ابتدای این نشست نیز مهیار رضایی مسئول بسیج دانشجویی و تنی چند از اعضای این تشکل به بیان دیدگاه و نظرهای خود در ارتباط با مسائلی همچون بودجه، دغدغه فرهنگی، استفاده از ظرفیت های استادان انقلابی، آسیب های اجتماعی، اشتغال، امکانات خوابگاهی، سرویس های دانشجویی و ... پرداختند.    

13 05 2024

در بازدید شبانه سرپرست دانشگاه از خوابگاه پسران و سالن غذاخوری مرکزی دانشجویان عنوان شد / تحصیل و پژوهش با شما، تهیه امکانات رفاهی با ما

سرپرست دانشگاه گیلان در ادامه بازدیدهای خود از مجموعه های دانشگاه، شب گذشته به همراه تعدادی از معاونان و مدیران در سالن غذاخوری مرکزی دانشجویان حضور یافت و پس از آن پای درد دل دانشجویان خوابگاه پسرانه میرزاکوچک خان نشست. دکتر محمد دوستار سرپرست دانشگاه گیلان با حضور در سالن غذاخوری مرکزی از قسمت های مختلف همچون محل طبخ غذا، سالن غذاخوری،سردخانه ها و ... بازدید به عمل آورده و با دانشجویان در ارتباط با کیفیت و کمیت غذا صحبت کرد و نظرهای دانشجویان را در ارتباط با مسائل مرتبط با تغذیه شنید و قول پیگیری داد و شام را نیز در کنار دانشجویان صرف کرد. سرپرست دانشگاه پس از بازدید از سالن غذاخوری دانشجویان، در خوابگاه پسرانه میرزاکوچک خان حاضر شد و ضمن بازدید از چندین اتاق دانشجویی، در فضای باز مجتمع خوابگاه پای درد دل ها، دغدغه ها و مشکلات دانشجویان همچون اینترنت، تجهیزات سرمایشی، تغذیه، نحوه رفتار انتظامات، بهداشت و درمان و ... نشست. دکتر دوستار پس از شنیدن مسائل دانشجویان گفت: تامین امکانات و رفاه دانشجویان وظیفه ماست و شما صرفا باید ذهنتان درگیر درس و پژوهش و نوآوری باشد. سرپرست دانشگاه گیلان با بیان اینکه برون داد دانشگاه باید برون دادی باکیفیت باشد گفت: ما می خواهیم شما دانشجویان که امانتی در دست مسئولین دانشگاه هستید علاوه بر درس خواندن در دانشگاه، مهارت های دیگری همچون زمان شناسی، نظم و انضباط و ... را فرا بگیرید و باعث افتخار خودتان، خانواده تان و کشورمان شوید. وی تاکید کرد: تا مهر ماه سال جاری سطح رفاه دانشجویان خوابگاهی بهبود پیدا خواهد کرد. دکتر دوستار در انتها نیز از مسیرهای ارتباطی خود با دانشجویان و انعکاس مشکلات سخن گفت و از دانشجویان خواست همه با کمک هم در راستای ارتقا کیفیت خدمات رفاهی قدم برداریم. شایان ذکر است سرپرست دانشگاه گیلان در شبهای قبل نیز از خوابگاه دخترانه بنت الهدی در دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی بازدید کرده بود و در شب های آتی نیز از خوابگاه دخترانه اتقیاء در داخل شهر بازدید خواهد کرد.