گفتگو با استاد شیرینی نامزد دریافت جایزه Eni در سال 2013

15 01 2014
کد خبر : 3303129
تعداد بازدید : 251
یکی از دانشمندان پر استناد جهان در رشته شیمی معرفی شده از سوی مرکز مستند سازی بین المللی آی.اس.آی در سال 2009 میلادی، هشت سال متوالی پژوهشگر نمونه استان گیلان چهارسال متوالی استاد نمونه همین دانشگاه و ارائه 162 مقاله علمی در مجلات معتبر بین المللی تنها بخشی از سوابق پروفسور فرهاد شیرینی است که هم اکنون مسئولیت مدیریت تحصیلات تکمیلی دانشگاه گیلان را بر عهده دارد.

ارائه مقاله در خصوص کاربرد پوسته برنج به عنوان کاتالیزور در فرآیندهای آلی در سال 2012 مورد توجه کمیته جایزه ENI قرار گرفت و نام ایشان در بین نامزدهای بخش زیست محیطی این جایزه در سال 2013 در کنار دانشمندان بزرگ جهان قرار گرفت.

به همین مناسبت روابط عمومی دانشگاه گیلان گفتگویی با دکتر فرهاد شیرینی انجام داده است که توجه دانشگاهیان را به آن جلب می کنیم.

 

 خاستگاه جایزه نوبل زیست وانرژی چیست؟
ENI نام یک کمپانی نفتی ایتالیایی است که از سال 2007 میلادی به منظور حمایت از پژوهشگرانی که در زمینه حفاظت از محیط زیست و انرژی های سبز و تجدید پذیر تحقیق می کنند، جایزه ای با همین عنوان که البته به نوبل «زیست و انرژی» نیز معروف است را در نظر گرفته  و سالانه در چهار بخش و در هر بخش به مبلغ دویست هزار یورو به آنها اهدا می کند.
 ملاک های پذیرش مقالات در این داوری چیست؟
موضوع مهم این است که این جایزه فقط بر اساس یک مقاله به کسی داده نمی شود، اگرچه چاپ مقاله در زمینه های مورد نظر این جایزه ملاک اولیه برای شناخت افراد و گزینش ایشان است اما در مرحله بعد موضوع رزومه محققین و سایر تلاش هایی که در خصوص اهداف تعیین شده فعالیت می کنند. به عنوان موارد بسیار مهم مورد توجه و تصمیم گیری قرار می گیرد.
 مقاله شما چگونه در سال 2012 به این داوری رسید و چه ویژگی سبب شد تا شما نامزد دریافت این جایزه علمی شوید؟
پوسته برنج از جمله محصولات حاصل از فرآوری برنج است که سالانه بیش از هشتاد میلیون تن از آن  به دست می آید که بخش اعظمی از آن توسط کشاورزان سوزانده می شود، سوزاندن این فرآورده می تواند موجبات آلودگی خاک،هوا و آب را به همراه داشته باشد. اگر چه در سال های اخیر و با عنایت به اجزاء تشکیل دهنده پوسته برنج استفاده از آن در تهیه بتن سبک ، سرامیک و برخی صنایع دیگر مورد توجه قرار گرفته(که نتایج قابل توجهی را در بر داشته است) اما استفاده از آن در تحقیقات مربوط به شاخه شیمی آلی تا زمان انجام پژوهش در گروه تحقیقاتی اینجانب گزارش نشده بود. در طی چند سال گذشته ، موضوع استفاده از سیلیکاژل و مشتقات آن در تسریع فرآیندهای شیمیایی موضوع انجام پروژه های گوناگون در گروه تحقیقاتی اینجانب بوده است . در همین راستا  و با توجه به اینکه پوسته برنج منبع مناسبی از سیلیکا است ، تصمیم گرفتیم تا موضوع استفاده از آن را برای اولین بار در تسریع واکنش ها آلی به صورت مستقیم یا به عنوان بستر برای انجام آنها مورد مطالعه قرار بدهیم تا ضمن یافتن یک کاربرد مناسب، به طور غیر مستقیم موجبات جلوگیری از آلودگی محیط زیست را فراهم آوریم. این بررسی ها به خوبی نشان داد که پوسته برنج و خاکستر پوسته برنج علاوه بر اینکه به تنهایی قادر هستند به عنوان یک کاتالیزور مناسب بخش مهمی از واکنش های مورد بررسی را تسریع کنند، به خوبی می توانند به عنوان یک بستر جامد طبیعی برای بسیاری از کاتالیزورها مورد استفاده قرار بگیرند و به عنوان مثال اولین مقاله ای که در این خصوص و در سال 2012 در مجله ارزشمند J. Mol. Catal, A: Chem به چاپ رسید گزارشی از تثبیت نانو ذرات FeCl3 بروی پوسته برنج و استفاده از آن در محافظت و محافظت زدایی از آلدهیدها بود که همین مقاله در مرحله اول مورد توجه دست اندرکاران اهدا جایزه ENI قرار گرفت. پس از چاپ، این مقاله از سوی مجموعه برگزاری بسیار مورد توجه قرار گرفت به گونه ای که اینجانب به عنوان یکی از کاندیداهای مرحله اول دریافت جایزه در نظر گرفته شدم. در ادامه فرایند پروپوزالی از سوی اینجانب برای کمیته داوران جایزه ENI که متشکل از محققین بسیار برجسته بود ارسال شد که پس از داوری افتخار بزرگ رسیدن به مرحله پایانی انتخاب برندگان این جایزه نصیب اینجانب گردید.
البته در اینجا می بایست متذکر شوم که تاکنون شش مقاله در زمینه استفاده از پوسته برنج و خاکستر پوسته برنج توسط گروه تحقیقاتی اینجانب به چاپ رسیده است،ضمن اینکه یک مقاله برای چاپ پذیرفته شده است و شش مقاله نیز در دست داوری است لازم به ذکر است که در حال حاضر پروژه هایی در سطح کارشناسی ارشد و دکتری نیز توسط دانشجویان اینجانب در حال انجام است.
آیا توانسته اید این تحقیقات خود را در داخل کشور عملیاتی کنید؟
فعالیتی که ما فعلا در حال انجام آن هستیم تحقیق در زمینه امکان استفاده از این فرآورده در سایر فرآیند های شیمیایی است و مجموعه فعالیت ما در داخل کشور به این امر محدود می شود.
 به نظر شما این قبیل حضورهای بین المللی چه تاثیری در رشد علمی کشور دارد؟
حضور محققین و پژوهشگران کشور در عرصه های بین المللی دارای فواید ارزشمندی است که به طور خلاصه می توان به موارد زیر به عنوان مهمترین آنها اشاره کرد:
1-ایجاد خودباوری در نسل جوان مبنی بر اینکه علیرغم وجود مشکلات ، تنگناها و سختی ها می توان با توکل ، تلاش، کوشش و اعتماد به نفس در عرصه های بین المللی هم ردیف با بزرگترین دانشمندان قرار گرفت و می توان کارهایی انجام داد که شایسته رقابت با برجسته ترین تحقیقات باشند.
2-اثبات توان علمی، شایسته بالای محققین و دانشمندان ایرانی در جامعه جهانی.
3-کسب جایگاه ویژه علمی در عرصه بین المللی که متعاقب آن احترام جامعه علمی جهانی را به همراه خواهد داشت.
4-ایجاد انگیزه برای بهتر شدن و بهتر زیستن و نیز توجه به محیط زیست و الهام گرفتن از آن برای انجام تحقیقات موثر و بنیادین در شاخه های علمی گوناگون.
از این جایزه علمی به عنوان نوبل زیست و انرژی دنیا نام برده می شود؟ آیا ملاک انتخاب نامزدها صد در صد علمی است. با توجه به اینکه مبتکر این جایزه یک شرکت خصوصی نفتی است ممکن است عوامل دیگری هم در این داوری دخالت داشته باشد؟
با توجه به ترکیب کمیته داوری جایزه نوبل زیست و انرژی و با عنایت به تجربه شخصی اینجانب به جرئت می توان اظهار داشت که فرآیند انتخاب نامزدهای نهایی یک فرآیند کاملا منطقی و علمی بوده است. به عنوان مثال از شخصی که در رقابت با بنده به عنوان برنده نهایی معرفی شد، از نظر علمی شایستگی کامل را برای این جایزه داشت.
یکی از چالش های اساسی صنعت نفت کشور خروج نخبگان است که در سال های آتی این صنعت حساس را با مشکل مواجه خواهد کرد. به نظر شما چه عواملی در این امر دخالت دارند و چگونه می توان روند خروج نخبگان را کاهش داد؟
 موضوع مهاجرت نخبگان یکی از مسائل مهم و اساسی است که در سال های اخیر مورد توجه بسیاری از مسئولین قرار گرفته است که البته برای حل آن تلاش هایی هم صورت پذیرفته است. از نظر بنده مواردی که در این بخش می توانند مورد توجه قرار بگیرند تا شاهد توقف مهاجرت نخبگان باشیم به اختصار عبارتند از :
1- تدوین قوانین و آیین نامه هایی مربوط به شناسایی نخبگان واقعی و به کارگیری این افراد در جایگاه شایسته
2- توجه بیشتر در به کارگیری نخبگان در سطوح مدیریتی و مشورتی به خصوص در مراکز دانشگاهی، تحقیقاتی و پژوهشی
3- فراهم آوردن امکانات لازم برای تحقیق و پژوهش برای این دسته از افراد
4- ایجاد فضای آرامش توام با احترام برای نخبگان
5- الگوسازی از این افراد برای جوانان و عزیزانی که گام در عرصه علم و دانش می گذراند.


   

دسته بندی :
خبرها

خبر های مهم

نمایشگر دسته ای مطالب

27 08 2022

ترجمه کتاب سیستم ها و تجهیزات تکنولوژی فرایند توسط عضو هیات علمی دانشگاه گیلان

کتاب سیستم ها و تجهیزات تکنولوژی فرایند ترجمه دکتر ناز چائی بخش لنگرودی عضو هیات علمی گروه شیمی دانشگاه گیلان و لیلا ارشادی افشار، ریحانه رحیم‌پور لنگرودی و سید مهدی میرباهوش توسط اداره چاپ و نشر دانشگاه گیلان منتشر شد. این کتاب ترجمه چاپ سوم این اثر تألیف دکتر چارلز ای توماس است که نتیجه سال‌ها تحقیق وی در زمینه تکنولوژی فرایند و آموزش تکنسین‌ها و کتابی منحصربه‌فرد برای تقویت استراتژی‌های یادگیری دانشجویان است. این کتاب شامل موضوعات کاربردی مورد استفاده در صنایع بوده و در آن با استفاده از تصاویر و دیاگرام‌های مفید و اطلاعاتی کاملاً به‌روز در زمینه سیستم‌ها و تجهیزات صنعتی، به افزایش اطلاعات و دانش مخاطبین پرداخته شده است. این کتاب با توجه به مطالب مندرج در آن، مرجع بسیار خوبی برای تکنسین‌های شاغل در صنایع و افرادی است که در حال یادگیری اصول و مفاهیم تکنولوژی فرایند هستند تا به آسانی با سیستم ها و عملیات واحدهای فرایندی نظیر مبدل‌های حرارتی، برج‌های خنک‌کن، برج های تقطیر، دیگ‌های بخار، ابزار دقیق، کوره‌ها، راکتورها و ... آشنا شوند. همچنین این کتاب به‌عنوان یک کتاب درسی برای دوره کارشناسی در رشته‌های مهندسی توصیه می‌شود.  

09 08 2022

موفقیت نشریات علمی دانشگاه گیلان در آخرین ارزیابی کمیسیون نشریات وزارت علوم

بر اساس آخرین ارزیابی و رتبه بندی صورت گرفته توسط کمیسیون نشریات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال 1400، از مجموع 18 نشریه علمی دانشگاه گیلان، 3 نشریه علمی موفق به کسب رتبه "بین المللی" و 2 نشریه موفق به کسب رتبه "الف" شده اند؛ همچنین 12 نشریه علمی حائز رتبه "ب" شده و  یک نشریه رتبه "ج" را به دست آورده است. شایان ذکر است دو نشریه Caspian Journal of Environmental Sciences (CJES) و Journal of Mathematical Modeling (JMM) برای دومین سال متوالی موفق به کسب رتبه "بین المللی" شده و نشریه "علوم و تحقیقات بذر ایران" برای سومین سال متوالی رتبه "الف" را از آن خود کرده است، همچنین نشریه "تحقیقات تولیدات دامی" برای دومین سال متوالی رتبه "الف" را به دست آورده و نشریه انگلیسی زبان Journal of Algebra and Related Topics برای اولین بار مورد ارزیابی کمیسیون قرار گرفته و رتبه "بین المللی" را کسب نموده است. روابط عمومی دانشگاه گیلان این موفقیت علمی را به کلیه دست اندرکاران، عوامل اجرایی، اعضای گروه دبیران نشریات فوق الذکر و جامعه دانشگاهی دانشگاه گیلان تبریک می گوید.   قابل ذکر است علاقه مندان می توانند با مراجعه به نشانی اینترنتی https://journals.guilan.ac.ir اطلاعات تکمیلی در خصوص هر یک از نشریات را دریافت نمایند.

25 07 2022

قرار گرفتن دانشگاه گیلان در میان برترین های نظام رتبه بندی موضوعی ISC

مؤسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC)، رتبه بندی دانشگاه های جهان را در سال 2021 بر اساس حوزه های موضوعی منتشر نمود. در این رتبه بندی 42 دانشگاه از ایران حضور دارند که در حوزه های مختلف موضوعی حائز رتبه شده اند. رتبه دانشگاه گیلان بدین قرار است: حوزه علوم کشاورزی (600-501)، ریاضیات (700-601)، مهندسی عمران (300-251)، مهندسی مکانیک (350-301)، مهندسی مـواد ( 700-601) و کشاورزی، جنگلـداری و شیلات ( 300-251). در این رتبه بندی، کلیه حوزه های موضوعی در 6 رده اصلی و  39 زیر رده قرار می گیرد. 6 رده اصلی در این نظام رتبه بندی عبارت است از: علوم طبیعی، مهندسی و فناوری، علوم پزشکی و بهداشت، علوم کشاورزی، علوم اجتماعی و علوم انسانی. در رتبه بندی موضوعیISC، دانشگاه های هدف به منظور رتبه بندی در هر حوزه موضوعی، دانشگاه هایی هستند که به لحاظ تعداد انتشارات در آن حوزه جزو 700 دانشگاه اول جهان باشند و در بازه زمانی سه ساله، حداقل 150 مدرک در هر حوزه موضوعی منتشر نموده و در پایگاه InCite ثبت شده باشد. این رتبه بندی بر اساس سه معیار کلی پژوهش (70 امتیاز) ، فعالیت های بین المللی (15 امتیاز) و نوآوری(15 امتیاز)  انجام می گیرد. معیار پژوهش به دلیل اهمیتی که دارد بیشترین وزن را به خود اختصاص داده است.