Faculty Profile

Aria Babakhani

Associate Professor

Update: 2025-10-03
Fa

Aria Babakhani

دانشکده منابع طبيعي / شيلات

Articles Faculty

Journal Paper

  1. "Study of the properties of low-fat silver carp kebab bite with Xanthan gum"
    1- محدثه اسمعیل زاده ویشکائی 2- هانیه رستم زاد 3- آریا باباخانی
    Aquatic Animals Nutrition, 2023
  2. "Optimization of Ultrasound-Assisted Extraction Conditions for Pigment Compounds of the Brown Algae Sargassum angustifolium Using Response Surface Methodology"
    1- نیلوفر آقاجانپور 2- آریا باباخانی
    Food and Health, 2023
  3. "Effects of sun/open-air drying and oven-drying on chemical composition and functional properties of dried Ulva intestinalis"
    1- هاوزين حسن زاده 2- اسحق زکی پور رحیم آبادی 3- آریا باباخانی
    Caspian Journal of Environmental Sciences, 2023
  4. "Effect of different extraction conditions on phlorotannin content and antioxidant activity of extract from brown algae (Sargassum angustifolium)"
    1- علیرضا هدهدی 2- آریا باباخانی 3- هانیه رستم زاد
    JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION, 2022
  5. "A Review of The Destructive Effects of Free Radicals on Various Diseases"
    1- علیرضا ربیع پور 2- علیرضا هدهدی 3- آریا باباخانی
    Science Cultivation, 2022
  6. "Investigation of texture, color and sensory properties of the pasta fortified with protein concentrate of Abramis brama"
    1- زهرا شوقی 2- آریا باباخانی 3- امیر پورفرزاد
    -, 2021
  7. "An Overview on Bioactive Properties of Phlorotannin Compounds from Marine Brown Algae"
    1- علیرضا هدهدی 2- آریا باباخانی 3- هانیه رستم زاد
    Science Cultivation, 2021
  8. "Ultrasound-assisted extraction of phenolic compounds from Azolla filiculoides using Taguchi method: Antioxidant and antibacterial capabilities"
    1- شهاب نقدی 2- آریا باباخانی 3- قاسم رشیدیان
    iranian journal of fisheries sciences, 2021
  9. "Assessment of antibiotic resistance patterns in two potential probiotic bacteria, Lactococcus lactissubsp. cremorisNABRII64 and Lactococcus lactissubs"
    1- فائزه مرتضایی 2- مریم رویان 3- مسلم پورابراهیم 4- آریا باباخانی
    -, 2020
  10. "Optimization of the extraction of antioxidant compounds from brown algae Sargassum angustifolium in the Persian Gulf by response surface methodology ("
    1- نیلوفر آقاجانپور 2- آریا باباخانی 3- هانیه رستم زاد
    -, 2020
  11. "ORIGINAL ARTICLEIn vitroassessment of potential probiotic characteristics ofindigenousLactococcus lactisandWeissella oryzaeisolatesfrom rainbow trout (Oncorhynchus mykissWalbaum)"
    1- فائزه مرتضایی 2- مریم رویان 3- حميد علاف نويريان 4- آریا باباخانی 5- حسینعلی کرد قشلاقی 6- جوزوف لویزباکازار
    Journal of applied microbiology, 2020
  12. "Ultrasound-assisted optimization of extraction of antioxidant compounds from Azolla filiculoides"
    1- شهاب نقدی 2- آریا باباخانی
    -, 2020
  13. "Assessment of the antimicrobial activity of Lactococcus lactis subsp. cremoris NABRII66 bacterial strain isolated from rainbow trout intestine"
    1- فائزه مرتضایی 2- مریم رویان 3- آریا باباخانی 4- رامین صیقلانی
    -, 2020
  14. "Extraction of brown alga Sargassum angustifolium and evaluation of its phlorotannin compounds and antioxidant properties"
    1- علیرضا هدهدی 2- آریا باباخانی 3- هانیه رستم زاد
    -, 2020
  15. "Effect of Protein Concentrate from Bream (Abramis Brama)on Chemical and Cooking Properties of Pasta"
    1- زهرا شوقی 2- آریا باباخانی 3- امیر پورفرزاد
    Journal of Fisheries, 2019
  16. "Effects of iron oxide nanoparticles (Fe2O3) on the antioxidant defense system and lipid peroxidation in the gill of juvenile common carp (Cyprinus carpio)"
    1- محنا محمدی موحد 2- آریا باباخانی 3- مسعود ستاری 4- حسین غفوری استیار 5- سیدعلی جوهری
    Aquatic Physiology and Biotechnology Journal, 2019
  17. "Ultrasound assisted extraction of antioxidant compounds from four Persian Gulf seaweed"
    1- شهاب نقدی 2- آریا باباخانی
    Journal of Aquaculture sciences, 2018
  18. "Effect of Green Algae, Ulva intestinalis on Antioxidant Activity of Pasta"
    1- هانیه پورقاسم 2- آریا باباخانی 3- هانیه رستم زاد
    Journal of fisheries, 2018
  19. "Effects of replacing fish meal with sunflower meal on growth performance, body composition, hematological and biochemical indices of common carp (Cyprinus carpio) fingerlings"
    1- کامیار جاوید رحمدل 2- حميد علاف نويريان 3- بهرام فلاحتکار 4- آریا باباخانی
    Archives of polish fisheries, 2018
  20. "Determination of Antioxidant activities of two red algae ( Hypnea hamulosa and Gracilaria corticata ) from Persian Gulf"
    1- الهام گرمسیری 2- مسعود رضائی 3- پروا سفری 4- آریا باباخانی
    fishereis science and technology, 2017
  21. "Effect of fish meal replacement with sunflower meal on growth indices and body composition of common carp (Cyprinus carpio) fingerlings"
    1- کامیار جاوید رحمدل 2- حميد علاف نويريان 3- بهرام فلاحتکار 4- آریا باباخانی
    Iranian Scientific Fisheries Journal, 2017
  22. "Antioxidative Effect of Seaweed Extracts in Chilled Storage of Minced Atlantic Mackerel (Scomber scombrus): Effect on Lipid and Protein Oxidation"
    1- آریا باباخانی 2- ُK.H.Sabeena Farvin 3- Charlotte Jacobsen
    Food and Bioprocess Technology, 2016
  23. "Effect of fish meal replacement with sunflower meal on growth, hematological indices and plasma biochemistry of common carp (Cyprinus carpio) fingerlings"
    1- کامیار جاوید رحمدل 2- حميد علاف نويريان 3- بهرام فلاحتکار 4- آریا باباخانی
    Aquatic Physiology and Biotechnology, 2016
  24. "Optimization of antioxidant compounds extraction from Azolla fern, Azolla filiculoides"
    1- آریا باباخانی 2- ابولفضل سرزارع
    fisheries science and technology, 2016
  25. "Effect of Delayed Icing on Biogenic Amines Formation and Bacterial Contribution of Iced Common Carp (Cyprinus carpio)"
    1- سید ولی حسینی 2- علی حمزه 3- مهران مسلمی 4- آریا باباخانی 5- آنتونیو ایگلسیاس 6- خسوس فیاس
    MOLECULES, 2013
  26. "Analysis of mercury, selenium, and tin concentrations in canned fish marketed in Iran"
    1- سید ولی حسینی 2- علی افلاکی 3- سهیل سبحان اردکانی 4- لیما طیبی 5- آریا باباخانی 6- جو ریجن اشتاین
    Environmental Monitoring and Assessment, 2013
  27. "Study of factors affecting the attitude of the elderly towards buying and consuming fresh fish in Iran"
    1- بهنام فرجامی 2- افشین عادلی 3- آریا باباخانی
    علمی شیلات ایران, 2023
  28. "Functional and health properties of bioactive compounds from aquatics"
    1- علیرضا ربیع پور 2- آریا باباخانی
    علوم آبزی پروری, 2023
  29. "Production and evaluation of microcapsules containing omega-3 to enrich tomato sauce"
    1- هانیه رستم زاد 2- آریا باباخانی 3- زینب فکوری 4- محدثه اسمعیل زاده ویشکائی
    علوم آبزی پروری, 2023
  30. "Evaluation of antioxidant activity of water hyacinth (Eichhornia crassipes) aquatic plant from anzali wetland using immersion extraction method"
    1- علیرضا ربیع پور 2- آریا باباخانی 3- اسحق زکی پور رحیم آبادی
    بهره برداری و پرورش آبزیان, 2023
  31. "Quality characteristics and fatty acid profile of Siahmezgi cheese fortified by encapsulated fish oil"
    1- انسیه نجات پیرسرایی 2- اسحق زکی پور رحیم آبادی 3- آریا باباخانی 4- الهام امین پور دافچاهی
    پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران, 2022
  32. "A review on anticancer agents isolated from marine algae"
    1- فائزه مرتضایی 2- آریا باباخانی
    علوم آبزی پروری, 2021
  33. "Effects of iron oxide nanoparticles on the antioxidant defense system and lipid peroxidation of liver in common carp (Cyprinus carpio)"
    1- مهنا محمدی موحد 2- مسعود ستاری 3- آریا باباخانی 4- حسن جوهری 5- حسین غفوری استیار
    محیط زیست جانوری, 2019
  34. "Production and evaluation of smart biodegradable film based on carrageenan for fish fillet packaging"
    1- نرجس کمالی ثابتی 2- هانیه رستم زاد 3- آریا باباخانی
    شیلات، مجله منابع طبیعی ایران, 2019
  35. "Effect of different temperature regimes on blood parameters of Acipenser ruthenus during a simulated transport experiment"
    1- سید محسن موسوی نژاد 2- حميد علاف نويريان 3- بهرام فلاحتکار 4- حسین غفوری استیار 5- آریا باباخانی
    پژوهش های جانوری (زیست شناسی ایران), 2017
  36. "Optimization of antioxidant compounds extraction from brown algae Sargassum angustifolium in heating reflux methods using Taguchi design"
    1- زهرا نحوی 2- آریا باباخانی
    بهره برداری و پرورش آبزیان, 2016
  37. "Optimization of microwave and ultrasound-assisted extraction of antioxidant extract from Green marine algae (Chaetomorpha sp) using response surface methodology (RSM)"
    1- پروا سفری 2- مسعود رضائی 3- امیررضا شویکلو 4- آریا باباخانی
    نشریه شیلات, 2016
  38. "Effects of organic solvents with different ratios on antioxidant activity of Persian Gulf green algae (Chaetomorpha sp) using conventional solvent extraction"
    1- پروا سفری 2- مسعود رضائی 3- امیر رضا شویکلو 4- آریا باباخانی
    بهره برداری و پرورش آبزیان, 2015
  39. "In vitro antioxidative activity and total phenolic content determination of two Persian Gulf seaweed species Chaetomorpha sp and Colpomenia sinuosa"
    1- پروا سفری 2- مسعود رضائی 3- امیررضا شویکلو 4- الهام گرمسیری 5- آریا باباخانی
    علوم و فنون دریایی, 2015
  40. "Evaluation of oxidative stability of fish oil using Dorema auchri hydroethanolic extract:under microwave heating"
    1- نرگس محمدی 2- مهدی اجاق 3- آریا باباخانی
    علوم و فنون شیلات, 2015
  41. "Antioxidant Activity and Total Phenolic Contents of Persian Gulf Red Algae, (Hypnea hamulosa)"
    1- الهام گرمسیری 2- مسعود رضائی 3- امیررضا شویکلو 4- آریا باباخانی
    بهره برداری و پرورش آبزیان, 2015
  42. "Efficiency of Microwave Radiation on Antioxidant Compounds Extracted from Red Algae “Hypneahamulosa“and Optimal Extraction Conditions Using Response Surface Methodology (RSM)"
    1- الهام گرمسیری 2- مسعود رضائی 3- امیر رضا شویک لو 4- آریا باباخانی
    پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران, 2014

Conference Paper

  1. "USING SUBSTITUTE INGREDIENTS IN PASTA"
    1- سارینا میره جینی 2- آریا باباخانی
    9th International Black Sea COASTLINE COUNTRIES SCIENTIFIC Research,
  2. "Investigation of the green ultrasound extraction method for extracting antioxidant compounds from aquatics"
    1- علیرضا ربیع پور 2- فاطمه زحمت کش 3- آریا باباخانی
    نخستين کنفرانس ملی چالش‌های محيط زيست: صنعت و معدن سبز,
  3. "Overview of the benefits of polysaccharide of brown, red and green algae"
    1- سارینا میره جینی 2- آریا باباخانی
    سومین همایش ملی علوم زیستی دریای مکران,
  4. "A review of the importance of antioxidant compounds extracted from seaweed"
    1- آریا باباخانی 2- علیرضا ربیع پور 3- علیرضا هدهدی
    سومین همایش ملی علوم زیستی دریای مکران,
  5. "Investigation of the use of waste from aquatic processing to reduce environmental pollutions"
    1- علیرضا ربیع پور 2- آریا باباخانی
    نخستين کنفرانس ملی چالش‌های محيط زيست: صنعت و معدن سبز,
  6. "Investigation of the beneficial effects of the invasive aquatic plant Eichhornia crassipes"
    1- علیرضا ربیع پور 2- آریا باباخانی 3- اسحق زکی پور رحیم آبادی
    نخستين کنفرانس ملی چالش‌های محيط زيست: صنعت و معدن سبز,
  7. "Assessment of Oil Quality Produced from Silver Carp Waste"
    1- آریا باباخانی
    ISPEC 7th INTERNATIONAL CONFERENCE ON AGRICULTURE, ANIMAL SCIENCES and RURAL DEVELOPMENT,
  8. "Assessment of the Antioxidant Compounds of Different Alcoholic Extracts of Sargassum angustifolium Brown Seaweed"
    1- فاطمه زحمتکش 2- آریا باباخانی
    ISPEC 7th INTERNATIONAL CONFERENCE ON AGRICULTURE, ANIMAL SCIENCES and RURAL DEVELOPMENT,
  9. "Optimization of Extraction of Antioxidant Compounds from Aquatic Plant Azolla fern, Azolla filiculoides"
    1- آریا باباخانی
    ISPEC 7th INTERNATIONAL CONFERENCE ON AGRICULTURE, ANIMAL SCIENCES and RURAL DEVELOPMENT,
  10. "Comparison of fatty acids quality in the caviar of reared and wild beluga, Huso huso"
    1- آریا باباخانی 2- سیدولی حسینی
    دومین همایش ملی حفاظت از ماهیان بومزاد ایران؛ با تاکید بر ماهیان حوضه آبریز دریای خزر,
  11. "Feasibility study of using caspian kutum waste in the production of edible fish oil"
    1- آریا باباخانی
    دومین همایش ملی حفاظت از ماهیان بومزاد ایران؛ با تاکید بر ماهیان حوضه آبریز دریای خزر,
  12. "Use of bream fish meat (Abramis brama) in pasta production"
    1- زهرا شوقی 2- آریا باباخانی 3- امیر پورفرزاد
    دومین همایش ملی حفاظت از ماهیان بومزاد ایران؛ با تاکید بر ماهیان حوضه آبریز دریای خزر,
  13. "An overview of the bioactive properties of phlorotannin compounds extracted from marine brown algae"
    1- علیرضا هدهدی 2- آریا باباخانی 3- هانیه رستم زاد
    هشتمین کنفرانس ملی ماهی شناسی ایران,
  14. "Antimicrobial activity of Lactococcus lactis subsp. cremoris bacterial strain isolated from rainbow trout (Oncorhynchus mykiss ,Walbaum) intestine"
    1- فائزه مرتضائی 2- مریم رویان 3- آریا باباخانی 4- رامین صیقلانی
    دومین همایش بین المللی و سومین همایش ملی کشاروزی محیط زیست و امنیت غذایی,
  15. "Antibiotic resistance patterns in lactic acid bacteria isolated from rainbow trout (Oncorhynchus mykiss ,Walbaum) intestine"
    1- فائزه مرتضائی 2- مریم رویان 3- مسلم پورابراهیم 4- آریا باباخانی
    دومین همایش بین المللی و سومین همایش ملی کشاروزی محیط زیست و امنیت غذایی,
  16. "In vitro screening of potential probiotic lactic acid bacteria isolated from gastrointestinal tract of rainbow trout (Oncorhynchusmykiss, Walbaum)"
    1- فائزه مرتضائی 2- مریم رویان 3- حميد علاف نويريان 4- آریا باباخانی 5- حسین اعلائی
    4th International congress of probiotics and functional foods,
  17. "Ultrasound assisted extraction of antioxidant compounds of Cystoseira myrica from Persian Gulf"
    1- شهاب نقدی 2- آریا باباخانی
    دومین کنگره بین المللی و بیست و پنجمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ایران,
  18. "Effects of extraction temperature on the quality of oil from rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) by-products"
    1- بهزاد حسین زاده 2- آریا باباخانی 3- اسحق زکی پور رحیم آبادی
    دومین کنگره بین المللی و بیست و پنجمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ایران,
  19. "Environmental threat of oil spills and microbial contamination in Caspian Sea"
    1- اکبر نصرالله زاده 2- آریا باباخانی 3- سید حامد موسوی ثابت
    همایش ملی پدافند غیر عامل دریای خزر,
  20. "Effects of nano iron oxide particles on the antioxidant defense system and lipid peroxidation of fishes"
    1- مهنا محمدی 2- آریا باباخانی 3- مسعود ستاری
    سومین کنفرانس ماهی شناسی ایران,